Парламентът върна стария праг на преференциите


Парламентът върна стария праг на преференциите
Снимка: БГНЕС

1935

Депутатите приеха окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс, които предвиждат възстановяването на стария праг при преференциите.

Така отново заработват старите правила – 7% праг на парламентарните и местните избори и 5% на изборите за депутати в Европейския парламент.

Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г. и след общественото недоволство.

Според тогава гласуваните текстове избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната.

Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота.

Депутатите отхвърлиха предложението между двете четения на промените в изборното законодателство на Христиан Митев от НФСБ за праг на преференцията на местен вот от 20%.

Народното събрание отхвърли и предложенията на ДПС да отпадне принципът за уседналост.

Остава без промяна и машинното гласуване – в 3000 секции на европейските избори и 6000 на местните. От догодина пък страната ни поема път към цялостно въвеждане на машинния вот.

"Смятаме, че прагът на преференциите за местни избори от 20% е по-адекватен от предложения 7-процентов." Това каза народният представител от НФСБ Христиан Митев по време на дебата.

Според него той ще гарантира по-качествен състав на общинските съвети. Митев обърна внимание, че досега в местни избори особено в по-малки общини е било възможно със стотина гласа да се пренареди цялата кандидатска листа.

По думите му по този начин се създават възможности за корпоративен, контролиран вот и за купуване на гласове.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички