Петко Дюлгеров се отказа от показанията си по делото срещу Иванчева


Петко Дюлгеров се отказа от показанията си по делото срещу Иванчева
Снимка: БГНЕС

2565

Бившият кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров, който е един от обвиняемите по делото "Десислава Иванчева" (за подкуп в особено големи размери), обяви пред Специализирания наказателен съд, че се отказва от всички показания, дадени пред служебния защитник. Обвиняемият каза и, че показанията са дадени под натиск от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Дюлгеров е сочен от обвинението като посредникът, свързал строителния предприемач Александър Ваклин и Иванчева за даване на подкупа. В течение на развитие на историята и Иванчева, и съдената заедно с нея нейна заместничка Биляна Петрова, изразиха съмнения, че Дюлгеров може да действа като "оръдие" на прокуратурата в техен ущърб.

Графологичната експертиза - кой е "разписвал" подкупи?

Вещите лица не можаха да установят със сигурност дали и друг, освен Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров е писал в тефтерчето на бившата кметица на район "Младост". По думите на вещото лице Сашо Атанасов досега в тефтерчето са писали Иванчева, Дюлгеров и е възможно още някой неизвестен човек да го е правил. "Не можем с категоричност да твърдим, че цифровият текст е изпълнен или не е от Дюлгеров. Действително различаващите се признаци вземат превес над съвпаденията, но въпреки този превес не са достатъчни като обем и идентификационна стойност, за да формулираме заключение и да го обосновем научно, че не е изписано от Дюлгеров", каза той и обясни неяснотата с недостатъчния сравнителен материал.

"Не сме сигурни, че третият човек не е Дюлгеров, макар че имаме такова убеждение", каза още Атанасов. Той поясни, че няма как да се установи давността на графичния материал от тефтерчето. "Има отделни постижения на Hewlett-Packard и Руски център за експертни изследвания, при които на базата на стареенето на съставките на химикалните съставки и мастила и на тяхната летливост да се определи давността. Но за това пък трябва да има еталон – експериментален материал, записан при същите условия, със същата химикалка, на същата хартия и съхраняван по същия начин, което практически е невъзможно и затова няма утвърден метод за установяване на давността на такива щрихи", разказа вещото лице.

В цифрите не се отразява двигателния навик така, както в буквите, поясни още Атанасов и добави, че не изключва и умишлено почеркът да се изкривява. В експертизата си вещите лица са посочили всички различни възможни причини, включително здравословни.

Дали е било нормално да вземат материал от почерка на Дюлгеров в коридора в съда, вещото лице обясни, че бързали заради сроковете, които им били поставени. Атанасов изтъкна, че вещите лица не са очаквали такива различия в почерка му и че по принцип не би трябвало положението в което пише– седнал или прав да се отразява съществено. "В случая може би сме подценили здравословното му състояние, а може и да е умишлено", добави вещото лице.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички