Петкова: Правителство е предприело сериозни стъпки за осигуряване прозрачност на концесиите


Петкова: Правителство е предприело сериозни стъпки за осигуряване прозрачност на концесиите
Снимка: БГНЕС

2093

Сериозни стъпки за осигуряване на прозрачност и яснота за взимане на разрешения за търсене и проучване за даване на концесии е предприело правителството. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на дискусията „Бизнес на светло”, която се проведе днес (11.10).

„Трябва да осигурим прозрачност и устойчивост на сектора. Този документ е важен и ключов за това каква ще бъде визията за минерално-суровинната индустрия, която е в основата на много други отрасли“, каза Петкова.

По думите ѝ с приемането на стратегията за минерално –суровинната индустрия е дадена ясна визия как ще се развива този сектор и как ще бъдат привличани все повече чуждестранни инвеститори, съобщава БГНЕС.

„Изградихме информационна система с база данни на какъв етап е всеки един от тези процеси. Това, че искаме да бъдем публични и прозрачни, е ясна гаранция как правителството вижда развитието на този отрасъл“, подчерта енергийният министър.

Друга важна част от работа на правителството в последните две години е борбата с незаконният добив, който е сериозен проблем. Петкова обясни, че се полагат сериозни усилия за овлладяване на проблема.

„През миналата година са постъпили 11 сигнала за незаконен добив, има съставени актове и издадени наказателни постановления. Работим в тази посока, защото искаме този бизнес да е на светло и нашият конструктивен диалог ще продължи , за да има успешно развитие на този отрасъл“, заключи тя.

На форума присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова, която обяви, че близо 60 плажа се подготвят за отдаване на концесии.

Тя обясни, че вече е започнала предварителната подготовка, както и анализите, които се очаква да приключат до няколко седмици, съобщава Дарик.

Ангелкова посочи, че заради следващия летен сезон с приоритет ще са плажовете, чиито концесионни срокове изтичат до края на тази или през следващата година. Тя каза още, че утре (12.10) ще завърши общественото обсъждане на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които предвиждат да има четири групи плажове според това къде са разположени. Освен това предстои да се направи обобщение на предложенията по промените в закона, като целта е те да бъдат в сила още от следващата година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички