По 5 нови инвеститора проявяват интерес към София всяка седмица


По 5 нови инвеститора проявяват интерес към София всяка седмица
Снимка: iStock/Guliver

2556

Засилен инвестиционен интерес към София отчита Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Всяка седмица поне пет нови инвеститора проявяват интерес към София като локация за стартиране на бизнес, съобщава БНТ.

Чуждите инвеститори обикновено сравняват столицата ни с най-близките до нас европейски столични градове Белград и Букурещ. Има начини и за допълнително стимулиране на инвестициите, които включват налагане на облекчени процедури и пълна информация и обслужване на инвеститорите. Това са и конкретните предложения на СОАПИ, заложени в нова наредба, която предстои да бъде приета от Столичния общински съвет на заседанието в четвъртък.

Облекченията са насочени към инвеститорите клас “Ве“ - това са малките и средни предприятия, които са гръбнакът на всяка икономика. При тях инвестициите са в размер до 2 милиона лева.

"Когато дойде при нас инвеститор, ние буквално го водим за ръка и ходим с него при всички възможни институции, с които трябва да се види. Той получава, благодарение на нас, една ясна визия какво следва и колко време ще му е необходимо за реализацията на един проект. Ние като агенция по инвестиции ще бъдем входната врата към останалите структури, които са към Столичната община. Това ще ни помогне да привличаме нов бизнес, защото, когато в София дойде една компания и се чуди как да направи своята инвестиция тук, тя търси информация, съдействие и това съдействие трябва да бъде институционално и официално.". Това заяви изпълнителният директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции Христина Петрова.

 

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички