По-високи данъци за колите и имотните сделки в София


По-високи данъци за колите и имотните сделки в София
Снимка: БГНЕС

7633

По-високи данъци за старите коли и по-високи такси при придобиване на имоти гласува Столичният общински съвет за догодина. От 7 до 40 лева годишно ще е повишението на данъка за най-масовите автомобили, изчисли столичният кмет Йорданка Фандъкова.

За кола над 150 конски сили се очертава увеличение от около 14 - 15%, което се дължи на мощността на превозното средство. За тези, които са от по-нисък екологичен клас, увеличението е по-голямо и може да стигне 50 лева, отбеляза зам.-кметът Дончо Барбалов. Той обобщи, че между 20 и 50 лева ще е увеличението за автомобилите над 150 конски сили, в зависимост от екологичната компонента. Ставката ще зависи и от годините на автомобила, където пропорцията е обратна - колкото по-старо превозното средство, толкова повече коефициентът намалява.

Столична община увеличи и данъка за възмездно придобиване на имоти от 2.5% на 3%, което бе аргументирано с идеята да има повече средства за вътрешноквартални ремонти. "10 млн. лева предвиждаме да разпределим към районните кметове, а останалите да бъдат насочени за ремонт на основни квартални улици", съобщи още Фандъкова и благодари на колегите си от ГЕРБ и на групата на Патриотите за оказаната подкрепа при гласуването.

Борис Бонев, който не подкрепи предложението и гласува "въздържал се", обясни, че по принцип одобрява непопулярните мерки спрямо старите автомобили, защото не желае София да е автоморгата на Европа, но не е подкрепил управляващите, защото не са представили разчет къде ще отидат парите от вдигнатите данъци.

"Не видях аргументация всяко едно от допълнително събраните левчета къде ще отиде. Говореха се общи приказки за подобряване на екологията, за довозващ транспорт, но например търгът за новите превозни средства беше прекратен, нов не е обявен, а самите превозни средства са скъпи и с недостатъчен капацитет, за да обслужат нуждите на София за довозващ транспорт", посочи Бонев и определи решението на СОС като разхищение на публични средства.

Категорично против вдигането на данъците гласуваха общинските съветници от "Демократична България", убедени, че власт, която ясно е показала, че не може да управлява ефективно публични средства, не може да иска допълнително такива, без да е оптимизирала приходната част и без да е доказала, че ги разходва почтено и честно.

"Тази същата власт, която иска нови 38 милиона от софиянци, доведе общинското дружество "Топлофикация" до дълг от 900 млн., доведе до несъбиране на 300 млн. данъци, само за миналата година - 40 милиона, доведе до неизпълнение на инвестиционната програма, доведе до ремонт на ремонта...", уточни Методи Лалов. Той се противопостави на намерението на управляващите първата мярка за екологичен ефект да е допълнително натоварване на гражданите.

Кметът Фандъкова обяви новите формули и ставки с обещанието, че данък "сгради" и такса "смет" няма да се вдигат за 2020 г.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички