Подобрение на бизнес климата у нас за първи път от месеци


Подобрение на бизнес климата у нас за първи път от месеци
Снимка: iStock/Guliver

2095

Бизнес климатът в България бележи подобрение през ноември, като показателят за него се повишава с 0.6% - най-добрият резултат от месец май насам. За това основно допринасят положителните данни за промишлеността и търговията на дребно, става ясно от информация на НСИ.

Промишленост

Бизнес климатът в промишлеността нараства с 1,8 пункта. Повишението е в резултат на подобрени очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Анкетата на НСИ също така отчита известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в промишлеността, по-голямата част от мениджърите продължават да очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През ноември 2018 година показателят "бизнес климат в строителството" се понижи с 2,2 пункта, като това понижение се дължи на по-резервираните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състоянието на техните предприятия. По-неблагоприятни са мненията им както относно строителната активност през последните три месеца, така и очакванията има за следващите три месеца.

И през настоящия месец несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша остават най-сериозните проблеми за дейността на строителните предприятия.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Бизнес климатът в търговията на дребно се повишава през ноември с 1,0 пункт в резултат на подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Благоприятни остават и прогнозите им по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, следвана от несигурната икономическа среда и от недостатъчното търсене.

Търговците на дребно не очакват промяна в цените през следващите три месеца.

Услуги

Бизнес климатът в сектора на услугите запазва приблизително нивото си от октомври, когато се влоши с цели 4,5 пункта, като очакванията на мениджърите за бизнес развитието на техните предприятия през следващите шест месеца са по-оптимистични. Подобрение бележат и прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца.

И тук конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават като основни пречки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сферата на услугите, отчита НСИ.

Очакванията на мениджърите в сектора на услугите са за известно увеличение на цените през следващите три месеца.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички