Поправки в ДОПК целят ограничаване на криене на дългове чрез прехвърляне на фирми


Поправки в ДОПК целят ограничаване на криене на дългове чрез прехвърляне на фирми
Снимка: Thinkstock

3315

Възможността фирми с големи дългове към държавата да бъдат прехвърляни на лица, които нямат никакви имоти и, меко казано, са финансово нестабилни, ще бъде ограничена чрез вече внесени в парламента поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Законопроектът предвижда мажоритарните собственици на такива фирми да отговарят с личното си имущество, ако недобросъвестно прехвърлят акциите си преди обявяването на фирмата в несъстоятелност. Недобросъвестност е налице и ако прехвърлят собствеността си след стартиране на ревизия и до 6 месеца след приключването ѝ, уточнява в. "Сега".

Промените в ДОПК засягат и миноритарните собственици на фирми с просрочени данъци и осигуровки. Те също ще носят отговорност, ако извършват поредица от сделки, с които променят собствеността на дружествата, за да избегнат процедурата по фалит. Задължения ще се търсят и от собственици, които са получили скрито разпределение на печалбата или са продали имущество на фирмата на цени, значително под пазарните. Разширява се и обхватът на задължените лица - освен от директори и прокуристи, отговорност за неплатени данъци и осигуровки ще се търси и от хората, които управляват фирмата с нотариално заверено пълномощно.

Промените в ДОПК, с които държавата ще може по-лесно да си прибере дължимите данъци и осигуровки от закъсали фирми, обаче не бяха предложени за обществено обсъждане и е трудно да се предвиди доколко ще видят бял свят.

В преходните и заключителните разпоредби на ДОПК се предлагат изменения и в Закона за ограничаване на плащанията в брой. От 1 август прагът за кешови разплащания пада от сегашните 10 000 на 5000 лв. След това от 1 януари 2018 г. ще стане 3000 лв., а от 1 януари 2019 г. - 1000 лв. Това е пореден опит на държавата да ограничи плащанията в брой като мярка срещу сивата икономика. Досега подобни законови промени бяха отхвърляни от парламента.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички