Поптодорова: Прокуратурата да каже използвали ли са руснаци България за преврата в Черна гора


Поптодорова: Прокуратурата да каже използвали ли са руснаци България за преврата в Черна гора
Снимка: БГНЕС

2062

Вицепрезидентът на Асоциация на Атлантическия договор на НАТО и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова призова заместник-главния прокурор Иван Гешев да коментира информацията, че руски агенти са използвали българската територия, за да доставят комуникационни системи в Черна гора, във връзка с неуспешния преврат срещу президента там.

"Това е потвърдена информация, а има едно дискретно мълчание. За мен това е по-важно, отколкото телефонът на Николай Банев в плодовия сок", обясни Поптодорова пред bTV.

Припомняме, че през есента на 2016 година в Черна гора бе образувано наказателно дело за подготвянето на държавен преврат. Според следствието сръбски и черногорски националисти са искали да превземат сградата на парламента в деня на изборите, като извършат покушение срещу министър-председателя Мило Джуканович с цел да сменят властта и да попречат на Черна гора да се присъедини към НАТО. От черногорските служби за сигурност заявиха, че в опита да преврат са участвали руските спецслужби. 

Един от заподозрените в подготовката на атентата е Владимир Попов, който се представял с името Владимир Моисеев - сътрудник на ГРУ, съобщиха през ноември 2018 година изданията Bellingcat и The Insider.

По информация на руското издание theins.ru Владимир Попов/Моисеев нееднократно е бил в България. По данни на медията телефоните с шифрована връзка, които използвали черногорските националисти, са придобити именно в България. 

От 2015 година Моисеев и семейството му живеят в московския район Черемушки в съседство с Александър Мишкин, известен още с името Александър Петров - един от заподозрените в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички