Потреблението на незаконни цигари у нас намалява


Потреблението на незаконни цигари у нас намалява
Снимка: iStock/Guliver

3407

Спад на потреблението на нелегални цигари у нас. Делът на незаконния пазар се свива до 4.4%, което е най-ниската цифра досега и една от най-ниските в Европейския съюз.

Нелегалните цигари намаляват с 2.2% на годишна база и с 0.9% на тримесечна през последните 3 месеца на 2018 г. Това показват резултатите от традиционното тримесечно изследване на инициативата „Срещу незаконната търговия на цигари“, представено пред премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов, финансовия министър Владислав Горанов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Проучването обхваща 20 големи български града, в които е концентрирано половината население на страната ни. Анализът е на база общо 5800 кутии цигари. Направена е и фокус-извадка в 6 града, където са отчетени 700 празни кутии.

В България потреблението на незаконни цигари е значително по-ниско спрямо останалите държави от ЕС. Средното потребление на нелегален тютюн в ЕС е около 10%.

В кои градове пушат най-много незаконни цигари?

Обичайно най-високият дял на контрабандните цигари е в пограничните райони. Около 1/3 от цигарите в Свиленград са незаконни. Хасково, Плевен и Велико Търново също имат високи нива на незаконни цигари, като в Плевен делът им е скочил до 10% за последната година. Увеличава се и делът на цигарите, влезли от Сърбия.

В Перник, Благоевград, Димитровград и Сандански потреблението на незаконни цигари намалява, а в Дупница и Монтана се увеличава.

Русе, София, Варна, Враца, Шумен, Сливен употребата на незаконни тютюневи продукти е по-висока от средното за 2018 г.

Властите са силно ангажирани в борбата срещу нелегалната търговия с цигари, което си личи и по приходите от акцизи от тютюневи продукти. За 2 години те се повишават с 232 млн. лева, като през 2018 г. достигат 2.536 млрд. лева. Около 49% от всички акцизни приходи в бюджета идват от тютюневи продукти.

„Приходите стават над 3 млрд., ако се добави и ДДС-то. Това са около 10% от всички данъчни приходи за държавата“, посочва Петър Ганев от Института за пазарна икономика, който има свое проучване за търговията с контрабандни цигари.

Общите приходи от акцизни стоки в бюджета се повишават с 50% за последните 5 години, нараствайки от 29.4 млрд. лева до 43.9 млрд. лева, посочи премиерът Бойко Борисов.

От ИПИ са анкетирали 5200 души в страната и отчитат 5.6% нелегална търговия. По техни данни 250 000 пушачи (11.7% от всички) са склонни да употребяват нелегални тютюневи продукти. Ганев предупреди, че резки промени в законодателството лесно могат да тласнат тези хора към незаконните цигари.

Основната причина, поради която българите посягат към контрабандните цигари, остава икономическа. „Ценовата достъпност на цигарите у нас е 1.6-1.7 пъти по-малка от тази в Европа. Въпреки че акцизите ни са по-ниски, когато сравним доходите, при нас цигарите остават по-недостъпни“, посочи Ганев.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички