Правителството одобри спорове за стоки и услуги да се решават от специални органи


Правителството одобри спорове за стоки и услуги да се решават от специални органи
Снимка: БГНЕС

2406

На днешното си редовно заседание Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите. С него в българското законодателство се въвеждат европейските изисквания за алтернативно и онлайн решаване на потребителски спорове.

Проектозаконът предвижда всички национални и трансгранични спорове между потребители и търговци, свързани с продажба на стоки или предоставяне на услуги, да могат да бъдат отнесени до органи за алтернативно решаване на спорове (АРС). Въвеждат се конкретни изисквания към тези органи и за процедурните правила за работата им, които трябва да спазват, за да се осигури достъп на потребителите до извънсъдебното решаване на спорове. Включени са задължения за търговците да предоставят информация на потребителите за органите за АРС и как ще ги използват в случай на спор с потребител. Определен е министърът на икономиката като компетентен орган, който да признава органите за АРС, ако отговарят на законовите изисквания, и да ги включва в списък на признатите органи за АРС на национално ниво. Европейският потребителски център към Комисия за защита на потребителите е посочен за контактна точка съгласно чл. 7 от Регламент №524/2013 на ЕП и на Съвета относно онлайн решаване на потребителски спорове.

Съществени промени са направени по отношение на помирителните комисии към Комисията за защита на потребителите, за да могат те да бъдат признати за органи за АРС съгласно изискванията на Директива 2013/11/ЕС. Предвидени са четири секторни помирителни комисии, които ще разглеждат спорове в областта на енергетиката, телекомуникациите, транспорта и финансовия сектор и помирителни комисии по общи потребителски въпроси (като гаранции, рекламации на стоки, нелоялни практики, неравноправни клаузи и др.). Направените промени, свързани с помирителните комисии, засягат обхвата им на действие, състава, начина на работа и участието на страните по спора и завършека на процедурата (помирително предложение).

Изменения в нормативната уредба са направени и по отношение дейността на Помирителната комисия за платежни спорове към Комисията за защита на потребителите, уредена в Глава осма на Закона за платежните услуги и платежните системи.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички