Президентът ще наложи вето на антикорупционния закон


Президентът ще наложи вето на антикорупционния закон
Снимка: БГНЕС

2439

Президентът Румен Радев ще наложи вето на антикорупционния закон.

Отхвърленото вчера вето върху мораториума за нови лекарства е цинично и отнема последната надежда, заяви държавният глава, цитиран от БГНЕС.

"Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората. Аз се надявам и управляващите, и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните два дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините – и заплати, и пенсии, и социални права. Но вчера се посегна на последното – на надеждата. Това е, което ме притеснява и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерския съвет, в рамките на около 40 минути на масата не се извадиха около 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха – по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти. Да, основни пътища. Да, едни хора ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и болни", подчерта Радев.

По-рано днес депутатите гласуваха текстове от антикорупционния закон, според които Народното събрание ще осъществява контрол върху дейността на новата комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Членовете на комисията ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, за да предоставят информация. Комисията ежегодно до 31 март ще представя в парламента доклад от дейността си. В същия срок докладът ще се предоставя и на президента и на Министерски съвет, ще се публикува и на интернет страницата на Комисията.

Със закона на новия орган, който трябва да обедини Комисията за отнемане на имуществото, комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекция в ДАНС, се дават правомощия да иска подслушване. Според вносителите гаранция било, че това ще минава през съд.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички