Проф. Дуранкев: Икономиката само малко е умряла


Проф. Дуранкев: Икономиката само малко е умряла
Снимка: БГНЕС

3056

На икономиката нищо й няма, само малко е умряла. Цената на неолибералната доктрина с безумната фанатизирана вяра в „свободните пазари“ ще се заплаща от 99% (1% са печелившите от доктринерството) от българските граждани през следващия половин век. Това заявява проф. Боян Дуранкев от УНСС в интервю за "Труд".

По думите му българската икономика изпитва хронични затруднения - еврофондовете са недостатъчни за необходимия растеж, чуждите инвестиции са на ниско ниво, вътрешните инвестиции също, неравенството се задълбочава.

Като цяло според него имаме среден икономически растеж, който нито е „изпреварващ“ световното развитие, нито е „догонващ“ другите страни в ЕС. Придружен с поемането на огромни дългове и обичайно високото ниво на корупция.

Имаме и стабилни финанси, не по-малко стабилни от „деня преди“ сгромолясването на КТБ. Но все пак малко по-стабилни от „на другия ден“, коментира Дуранкев.

На въпрос какъв е най-правилният ход за България предвид арбитражното решение за АЕЦ „Белене“ той отговаря, че „най-правилно е първо „отговорните“ политици (от различните партии, които задвижиха неумело или прекратиха по указания отвън проекта) да си посипят публично главите с пепел“. „Това няма да се случи. След като сами сме се вкарали в капана, от който някой е прибрал сиренцето, ще се наложи да плащаме до цент“, коментира той.

По повод работата по Бюджет 2017 той казва: „Не е случайно, че Народното събрание се оттегли в дълга и „заслужена“ почивка точно преди изборите. Със сигурност бъдещият проектобюджет ще е свързан с политика от типа „затягане на коланите“.

Според икономиста поемането на нови дългове вече застрашава бъдещето на икономиката; еврофондовете ще изтъняват; външни инвестиции не се очакват като „пълноводен поток“. Бъдещото развитие ще е свързано все повече с вътрешни натрупвания, които няма откъде другаде да дойдат освен от по-високи данъци, по-умна фискална политика и по-малко корумпирани „усвоители“ на фондове.

Той коментира, че в България основните проблеми са безработицата и „произволното и несправедливо“ разпределение на богатството и доходите.

Запитан дали в България трябва да продължи облагането с плосък данък или да се върне прогресивното облагане, той припомня, че „едрият капитал в България изисква нещо още по-радикално – „регресивен данък“, т. е. всеки да плаща по 200 лв. данъци месечно независимо от доходите“.

„Данъчната система трябва да се променя много внимателно и на етапи. От първата година на прехода и аз, и много наши и чужди икономисти, предлагаме система на прогресивно семейно подоходно облагане и необлагаем минимум. Ще им дойде времето“, смята той.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички