Прогнозата на Bloomberg: БВП на България ще се увеличи с 2,5% през 2016


Прогнозата на Bloomberg: БВП на България ще се увеличи с 2,5% през 2016
Снимка: iStock/Guliver

6229

Ръстът на българския БВП през 2016 г. ще бъде 2,5%. Това предрича Bloomberg. Страната ни се намира в средата на прогнозната класацията на агенцията.

В подреждането участват 93 страни. От балканските ни съседи преди нас е Румъния с БВП от 3,8%, а Турция е с 3%. Сърбия е по-надолу в класацията с прогноза за БВП от 1,6% през тази година, Хърватия - с 1,1%. В дъното е Гърция с отрицателна прогноза от -1,8% през 2016 г.

За някои икономики новата година няма да донесе по-добри хоризонти. За мнозина 2016 г. ще бъде повече разочарование , казват икономисти, интервюирани от Bloomberg и цитирани от БГНЕС.

Богата на петрол Венецуела ще се свие с 3,3% през тази година, най-лошата прогноза от всички 93 страни в анализа на агенцията. Страната е последвана от Бразилия, затъналата в дългове Гърция и засегнатата от санкции Русия.

Клубът на рецесията

В клуба, към който никой не иска да се присъедини, има някои изненади. Сред нациите с 50 на 50 шанс за влизане в клуба е Тайван основно заради спад в износа към Китай. Въпреки очаквания растеж от 1,2%, Украйна регистрира едни от най-лошите резултати миналата година и все още остава в опасност. Икономистите оценяват нейния шанс за изпадане в рецесия на 60%, а третата най-застрашена страна е Аржентина.

Латинска Америка

Перспективите са бедстващи, което се олицетворява от мястото на Венецуела, попадаща в „червения списък” с отрицателни стойности. От недостиг на основни стоки като лекарства до колапса в цените на петрола, който представлява 95% от износа на страната, Венецуела за трета поредна година е в прогнозите за отрицателен БВП. Ситуацията не е добра и на други места на континента. Прогнозата на БВП на Бразилия в съчетание с миналогодишния спад поставя страната в най-дълбоката рецесия от 1901 г. В съседна Аржентина новоизбраният президент Маурисио Макри насочва страната към нова посока с цел избягване на икономическа катастрофа и спад на БВП през тази година. Въпреки че се закле през миналия месец, той вече започна прилагането на мерки за укрепване на растежа.

Европа

Гърция успя да запази еврото и се опитва да рекапитализира банковия сектор, но 2016 г. е приготвила още предизвикателства. Икономиката ще се свие с 1,8%, което значи, че страната ще върне много трудно дължимите стотици милиарди долари. Сериозно облекчаване на гръцкия дълг изглежда недостижимо. Към всичко това се добавят мигрантите по границите, бягащи от насилието в Сирия.

Русия ще остане на отрицателна територия, след като се сви с 3,6% през първите девет месеца миналата година и вероятно ще се озове в най-дълбоката си рецесия от две десетилетия. Санкциите от САЩ и Европейския съюз, както и ниските цени на петрола, които представляват 40% от приходите в бюджета на правителството, ще си вземат своето.

Финландия и Швейцария също очаквано попадат в списъка със зле представящите се икономики през 2016 г. Страдащите от икономическата си близост с Русия страни все още се люлеят след изненадващото решение на централната банка да изостави валутния таван спрямо еврото, което осакатява износа и туризма.

Азия

Засегнатата от дефлация Япония се очаква да нарасне с 1% тази година, но изостава много от своите съседи, които според прогнозите за 2016 г. ще бъдат едни от най-добре представящите се икономики на годината. Кабинетът на страната наскоро одобри рекорден бюджет за следващата фискална година, залагайки, че фискалните стимули и реформите на пазара на труда ще дадат тласък на растежа.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички