Прокуратурата ще разследва изразходването на средства за откриването в Пловдив


Прокуратурата ще разследва изразходването на средства за откриването в Пловдив
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

2244

Окръжната прокуратура се самосезира във връзка с разходването на средствата за церемонията по откриване на инициативата „Европейска столица на културата – Пловдив 2019“.

След множество публикации и коментари в различни медии Окръжна прокуратура - Пловдив се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление, свързано с разходването на средства за откриването на инициативата „Европейска столица на културата – Пловдив 2019“ на 12 януари 2019 г.

Възложена е проверка на сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР - Пловдив, като е определен 30-дневен срок за приключването ѝ, съобщават от институцията.

Припомняме, че водещият Слави Трифонов публикува във Facebook пост, в който обяснява, че е наемал същата сцена като тази на откриването за 681 000 лева, докато организаторите в Пловдив са дали над 2 млн. лева.

По-късно артистичен директор на фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюджиева заяви, че няма как това да е вярно, тъй като сцената не се отдава под наем и е уникална за събитието.

„Сцената с прилежащите към нея подиуми, с цялото техническо оборудване, което включва огромен ресурс от България и много техника, която е внесена от Германия, излиза малко над 1 млн. Останалото се разпределя по хонорари на артисти, хонорари на самата компания, която изпълнява събитието. Има допълнителни разходи, свързани с логистика, транспорт, с контейнери. По принцип не би могла тази сцена да бъде наемана, защото тя е измислена, конструирана и построена специално за това събитие”, обясни Куюмджиева.

От община Пловдив и Фондация „Пловдив 2019” заявиха, че предстои изготвяне на подробен отчет на направените разходи от страна на германската компания.

Цялостното събитие заедно с 20% ДДС излиза над 2 200 000 лева.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички