Пушенето на наргиле на закрито ще е забранено само за непълнолетните


Пушенето на наргиле на закрито ще е забранено само за непълнолетните
Снимка: iStock/Guliver

4411

Депутатите гласуваха окончателните промените в Закона за здравето, с които се ограничава употребата на изделия за водна лула (наргиле), несъдържащи тютюн, предаде БГНЕС.

Изненадващо парламентарното мнозинство отхвърли първоначалното предложение да бъде въведена тотална забрана за пушенето на наргиле на закрито, което да приравни режима с този на тютюневите изделия. Причината – законопроектът няма необходимата нотификация от Европейската комисия, заради което, ако текстовете бъдат приети, страната ни може да бъде санкционирана.

В променения Закон за здравето се регламентира тотална забрана за употреба на наргилета и електронни цигари единствено за деца до 18-годишна възраст. Отговорността за спазването ѝ ще бъде на МВР и Районните здравни инспекции.

„Увеличихме и детайлизирахме глобите, които касаят не само нарушителите на забраната за пушене в забранените места, но и тези, които са го допуснали. На този етап имаше леко затруднение да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на тяхната територия“, обясни д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия.

По данни на международно изследване на Световната здравна организация, проведено в периода 2013-2014 г., страната ни се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле сред 11-13 – годишни ученици и на второ място сред 15-годишните. Поради ниската здравна култура много хора считат наргилето с нетютюневи смеси за безвредно, а модната тенденция сред младите в европейски и световен мащаб за групово пушене води до вреди и за пасивните пушачи.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички