Първи сме по разходи за труд в Европа през 2015


Първи сме по разходи за труд в Европа през 2015
Снимка: БГНЕС

2359

България има най-висок ръст на разходите за труд в Европа през тази година. Данните са от проучване на бизнес климата, провеждано ежегодно от Асоциация на европейските търговско-промишлени палати. Процесът обаче не трябва да се насърчава с административни мерки, смята бизнесът у нас и изразява умерен оптимизъм в очакванията си за 2016 година.

По-добра година очакват 43% от анкетираните фирми. Резултатите са по-добри в сравнение с 2014-а най-вече по отношение на бизнес климата и заетостта. В същото време обаче бизнесът продължава да изпитва огромни проблеми с набирането на квалифицирана работна сила.

"В Монтана, Сливен, Враца фирмите, които са в добро състояние ходят по училищата, ходят по висшите учебни заведения, за да търсят инженери и технически кадри. Такива обаче няма!", коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, цитиран от БНР.

Според него другият голям проблем на българския бизнес са високите цени на енергията и суровините:

"В момент, когато цените на петрола спадат, когато е по-добре да не пречим, България увеличи цените на котелното гориво 8 пъти - от 50 лева на 400 лева акциз. Реално на работещи фирми, които си плащат акциза, ще им се отрази на крайната продукция, а това са предприятия от млекопроизводството, предприятия от хлебопроизводството, оранжерии."

Оптимизмът се запазва по отношение на инвестициите и на външните пазари, а опасения се изказват за ръста на вътрешното търсене.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички