Разходите на държавата растат по-бавно от приходите


Разходите на държавата растат по-бавно от приходите
Снимка: Thinkstock

2375

Разходите на държавата растат по-бавно от приходите през първите два месеца на тази година. Това се казва в месечния икономически обзор на "Райфайзенбанк".

Анализът отчита, че към февруари бюджетното ни салдо отново е на отрицателна територия (-174.6 млн. лв.), като неутрализира положителния баланс от януари (69.1 млн. лв.) и доведе до отрицателно кумулативно салдо за двата месеца от -105.5 млн. лв.

"За разлика от бюджет 2014, при който разходите на държавата нарастваха значително по-бързо от приходите, през първите два месеца на 2015 г. се наблюдаваше тъкмо обратното – до края на февруари разходите растат с 0.5%, а  приходите - с 13.3%. От страна на приходите ръстът се движеше от данъците, а свиването на разходите – от съкращаване на социалните и капиталовите разходи, стипендиите и субсидиите“, обясни икономическият анализатор на "Райфайзенбанк" Емил Калчев.

Анализаторите на банката отчитат, че към февруари индексът на индустриалното производство слабо се понижава с 1.7% спрямо януари. "В сравнение с февруари 2014 г. обаче, индексът бележи по-сериозен ръст от 2.3%, в резултат на нарасналите с 3.9% разходи за придобиване на дълготрайни активи в промишлеността през миналата година“, коментира Калчев.

Забавя се и спадът на строителството до -1.7% при -3.8% за януари поради ръста от 8.3% в сегмента на гражданското и инженерното строителство. Въпреки че ръстът при гражданското и инженерното строителство за периода не бе достатъчно интензивен, за да преодолее изцяло спада в сектора, се очаква той да се ускори допълнително, въз основа на подобрено усвояване на европейски фондове. От друга страна има индикации, че темпът на спад при сградното строителство ще е все по-бавен, се казва в обзора.

След тринадесет месеца на спад, през февруари и оборотът на вътрешната търговия незначително се повиши – с 0.1% на годишна база. Спадът бе спрян от търговията на едро, чийто оборот продължи да спада, но със забавен темп (-1.5%). На този фон оборотът на търговията на дребно нарасна с 4.5%, докато продажбите на автомобили и мотоциклети, които в предходните две години бележеха двуцифрени ръстове, се представиха по-слабо.

Анализът отбелязва още реализираните успешни емисии на вътрешен и външен дълг в условия на финансов комфорт. В общото нарастване на публичния дълг, вътрешният дълг нарасна към февруари с 1.3 млрд. лв. на годишна база, докато външният се увеличи с 4.5 млрд. лв. до 12.4 млрд. лв.

През март бе емитиран нов държавен дълг на международните пазари за 3.1 млрд. евро, в рамките на средносрочната дългова програма. Бяха емитирани 3 транша с падежи 7, 12 и 20 години и купони съответно от 2.0%, 2.6% и 3.1%. Този дълг ще бъде използван за рефинансиране на стар дълг и бюджетен дефицит. Нивата на новите еврооблигации, постигнати на външните пазари, бяха достатъчно конкуренти, в съответствие на рейтинга на страната и предизвикаха сериозен инвеститорски интерес. Това говори за добрата позиция на България за емитиране на дългови инструменти, смятат експертите.

Не се очаква дългът да премине границата от 28-29% от БВП в средносрочна перспектива - третото най-ниско ниво в ЕС, се казва още в обзора на "Райфайзенбанк".

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички