За плана "Юнкер" трябва да усъвършенстваме публичното-частното партньорство


За плана "Юнкер" трябва да усъвършенстваме публичното-частното партньорство
Снимка: БГНЕС

3849

Планът "Юнкер" е предизвикателство за страната ни. Ключови за успеха на даден проект, който кандидатства за финансиране, ще са иновациите и използването на публично-частни партньорства. Ние тепърва прохождаме в публично-частното партньорство. Това каза зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на бизнес закуска с представители на големи компании у нас.

Везиева потвърди, че планът няма да финансира само чисто публичното проекти. Зам.-министърът посочи, че България е внесла   няколко проекта за финансиране по плана "Юнкер", като единият е свързан с иновации в сферата на производство на биопродукти и възстановяване на здравето.

"Продължаваме да усъвършенстваме публичното-частното си партньорство", заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред журналисти след срещата. "Планът Юнкер е за частния бизнес", потвърди Кунева. По думите й задачата на държавата е да обясни как бизнеса да участва в него.

"До юни ще се приготви вече законодателството, но Европейската инвестиционна банка вече е избрала няколко пилотни проекта, обясни Кунева, говорейки за плана „Юнкер”.

По време за бизнес закуската тя каза, че все още не са ясни критериите за оценка на проекти. По думите й обаче бизнесът трябва да е спокоен, че може през цялия срок на преграмата да подава заявления за участие.

"Трябва да направим много добре работещ Закон за обществените поръчки", каза още Кунева. По време на срещата с представителите на бизнеса имаше критики към сегашния Закон за публично-частното партньорство.

"Ако нашата държава реши, може да направим наш подпомагащ инвестиционен фонд. Разбира се, без да навлизаме в държавната помощ. Той ще функционира както плана Юнкер, но на българско ниво”, заяви Кунева.

Другата абсолютно задължителна възможност са интернет платформи или центрове за съвет, където ще се подпомага бизнеса как да кандидатства”, обясни вицепремиерът. Тя коментира, че ще е много важно значението на Българската банка за развитие, която, според нея, е естесвеният кандидат за участието в такива центрове.

На въпрос на Expert.bg дали вече се знае какво ще е отношението в публично-частното партньорство между делът на държавата и на бизнеса, Меглена Кунева заяви, че това още не е ясно.

Автор: Петя Бързилска

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички