Полша ще участва с 8 млрд. евро в плана "Юнкер"


Полша ще участва с 8 млрд. евро в плана "Юнкер"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2899

Полша ще предостави 8 млрд. евро като част от плана на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за стимулиране на икономическия растеж. На среща с полския финансов министър Матеуш Чурек във Варшава заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен изрази задоволството си от участието на Полша в плана, предаде БНР.

"Днес бе направено голямо съобщение тук в Полша. Полското правителство ще има значително участие в Европейския инвестиционен план и Европейската комисия е изключително доволна. Този план е необходим заради работните места, както и заради конкурентоспособността и растежа в Полша и в други части на Европа", каза Катайнен.

Планът за инвестиции е основен проект на комисията на Юнкер, който има за цел да насърчи растежа в Европа чрез сложна схема с участието на Европейската инвестиционна банка и със средства от ЕС. Предвижда се акумулирането на инвестиции в размер на 315 млрд. евро през следващите три години за финансирането на проекти, целящи да върнат европейската икономика към стабилен растеж. Досега освен Полша финансово участие са потвърдили Франция, Италия, Германия, Люксембург и Испания.

Припомняме, че Юрки Катайнен беше и на посещение в България, като част от разяснителната кампания относно плана "Юнкер".

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички