Катастрофата на Germanwings няма да спре ръста на нискотарифните превози


Катастрофата на Germanwings няма да спре ръста на нискотарифните превози
Снимка: Gettyimages.com

3614

Катастрофата със самолета на нискотарифната Germanwings в дългосрочен план няма да се отрази на авиационния сектор и нарастването на нискотарифните превози, казаха от компанията за кредитно застраховане „Кофас Груп” по време на презентация в София.

Според управителя на „Кофас” в България Милена Виденова въпреки инцидента с Germanwings нискотарифните компании се очаква да не загубят съществено в позициите си. Освен това конкуренцията при тях се очаква да се увеличава, каза тя.

Наличието на платежоспособно население е един от факторите, които ще влияят положително на сектора в глобален план. Големите „хъбове” ще се преместят към местата с голям потенциал за растеж, а концентрацията в сектора ще се повиши, смятат от „Кофас”.

В Азия авиопревозвачите ще стават все повече. Фактор за бъдещето развитие е държавното подпомагане на компаниите от Изтока. Според експертите същ така средната класа в страните от азиатския континент ще увеличава своя дял спрямо общото население. През 2020 г. се очаква средната класа в Азия да нарасне на 54% от общото населени спрямо 28% през 2009 г. От друга страна средната класа в европейските страни ще намалява, като след пет години тя ще намалее на 10% от 18% през 2009 г.

Авиационен сектор в България

Експертите от „Кофас” в България отбелязаха, че някои дейности , включително инженерни, и допълнителни услуги от авиационната индустрия могат да бъдат изнесени в България и страната ни да се превърне в център за тях.

Компанията също така изнесе данни за развитието на отрасъла през миналата година, който отчита положително развитие. Към края на 2014 г. в България има 19 регистрирани авиооператора, като общият брой на превозените пътници е 7,18 млн. души при 6,9 млн. през предходната 2013 г.

Приходите на авиокомпаниите, регистрирани в България, за 2013 г. е 728 млн. лв., показват данните на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация”.

Пазарният дял на най-големите български авиооператора сред общия брой на регистрираните у нас е 94% през 2013 г. Дялът на българските фирми в авиационния отрасъл е 28,1% през 2014 г.  и нараства в сравнение с 28,9% през 2013 г.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички