Слаб растеж на българската икономика и връщане към инфлация прогнозират анализатори


Слаб растеж на българската икономика и връщане към инфлация прогнозират анализатори
Снимка:

4822

Възстановяването на българската икономика все още не е на дневен ред, а 2015 г. ще е шестата по ред година на слаб икономически растеж, казват от компанията за кредитно застраховане „Кофас Груп” в годишния си доклад Country Risk 2015. Според анализаторите българската икономика ще нарасне с 0,8% през 2015 г.

Инфлацията в страната през тази година ще достигне 0,6% при регистрирана дефлация от -1,1% за миналата година, отбелязват експертите. Публичният дълг през 2015 г. ще нарасне на 26% от БВП спрямо 25% от БВП през 2015 г. Същевременно балансът по текущата сметка ще бъде 1,9% от БВП спрямо 1,7% от БВП през миналата година, се казва в годишния доклад.

Положителни страни на страната ни, според „Кофас”, са фиксираният валутен курс спрямо еврото, диверсифицирана продуктова база, ниски разходи на производство и разнообразие от туристически забележителности.

Негативните за българската икономика са политическата несигурност, корупцията и организираната престъпност, неефективната съдебна система, слабостите на банковия сектор, недостигът на квалифицирана работна ръка и намаляващото население, отбелязват експертите за кредитно застраховане.

Вътрешното търсене през 2015 г. ще се забави, очакват анализаторите. Същевременно публичните инвестиции през тази година ще бъдат повлияни от приключването на европейските плащания от програмния период 2007-2013 г. и закъсняващите постъпления от следващия програмен период 2014 – 2020 г.

Частните инвестиции ще пострадат от свиването на кредитирането, повлияно от банкрута на четвъртата по големина банка в страната – „Корпоративна търговска банка”. Според „Кофас” това е причина другите кредитни институции в страната да подходят с по-голяма предпазливост при отпускането на кредити. В решенията на бизнеса, както и тези на домакинствата ще липсва увереност, смятат анализаторите.

Експертите засягат и темата с руските туристи, като също отбелязват, че туристическият сектор ще пострада заради отлива на туристи от засегната от европейските санкции Русия.

Вчера Международния валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за българската икономика за тази година от 2% на 1,2%.

Автор: Петя Бързилска

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички