Разширяват се възможностите за българския бизнес в Молдова


Разширяват се възможностите за българския бизнес в Молдова
Снимка: МИ

3278

Република Молдова е естествен икономически партньор за България, има достатъчно икономически потенциал, който ще допринесе за разширяване на сътрудничеството между нашите държави. Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на седмото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество в Кишинев под съпредседателството на двамата заместник-министри на икономиката –Даниела Везиева (България) и Виталий Юрку (Молдова), съобщиха от Министерството на икономиката.

В дневния ред бяха включени за обсъждане въпроси в основните области на двустранното сътрудничество – взаимна търговия, инвестиции, енергетика, туризъм, земеделие, информационни и комуникационни технологии и др. Комисията набележи съгласувани мерки за разширяване на сътрудничеството и деловите връзки между двете страни в областите от взаимен интерес.

Зам.-министър Везиева обяви, че през следващите години между България и Молдова ще бъде развивана индустрия, базирана на наука и високи технологии и производства с висока добавена стойност и устойчивост. Приоритетни в това отношение ще бъдат свободните икономически зони, в които има добри условия за развитие на инвестиционна политика в областта на производството и услугите.

"Нашето желание е в областта на двустранното сътрудничество да се набележат реални и прагматични стъпки за засилване на взаимодействието на институционално и корпоративно ниво, за да се увеличи търговията помежду ни, както и да се намерят нови възможности за сътрудничество", обяви зам.-министър Везиева. Тя посочи, че има готовност да бъдат реализирани конкретни бизнес инициативи, под формата на обмен на бизнес посещения и делегации, провеждане на форуми, за да се помогнат фирмите от двете страни по-добре да опознаят съществуващия потенциал за ръст във взаимната търговия. "Възможни направления за активизиране на сътрудничеството с Молдова и увеличаване на българския износ могат да се търсят в областта на доставки на стоки на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, по-висок обмен в селското стопанство и в IT индустрията и туризма", допълни тя.

В рамките на посещението си в Молдова зам.-министър Везиева проведе срещи и с министъра на земеделието и хранително-вкусовата промишленост г-н Ион Сула, с председателя на молдовската търговската камара, с генералния директор на Организацията за развитие на малките и средните предприятия, както и със заместник-директора на Организацията за привличане на инвестициите и насърчаване на износа на Молдова. От българска страна на срещите присъстваха Никола Стоянов зам.-изп. директор на Изпълнителната Агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАМСП/ и Меджие Ахмедова зам.-изп. директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/. Те изразиха готовност да се ангажират с реализацията на конкретни инициативи и мероприятия с участието на представители на бизнеса от двете страни и изготвяне и подписване на меморандум за сътрудничество между двете Агенции за насърчаване на малките и средни предприятия.

Най-голям дял в износа на България за Молдова заемат петролните и фармацевтичните продукти, пластмасовите изделия, стъклените бутилки и слънчогледовите семки.

През 2014 г. стокообменът между Република България и Република Молдова е в размер на 143,5 млн. щат. дол., отбелязвайки ръст от 13.7%, износът на България е нараснал с 10% и възлиза на 102.7 млн. долара, докато вносът от Молдова се е увеличил с 22,7% и възлиза на 40.8. млн. долара.

През първите шест месеца на 2015 г. двустранният търговски оборот е намалял с 32.1%, износът е спаднал с 26.6%, а вносът е намалял с 44%. Тази негативна тенденция се очерта след събитията в Украйна през миналата година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички