Само в строителството са оптимисти за следващите месеци


Само в строителството са оптимисти за следващите месеци

2965

През февруари общият показател на бизнес климата се покачва с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството, докато в промишлеността се наблюдава леко понижение. В търговията на дребно и сектора на услугите показателят запазва приблизително нивото си от януари, сочат данни на НСИ.

Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 0.5 пункта, което се дължи главно на по-резервираните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за развитието на бизнеса, посочени съответно от 43.4 и 30.3% от предприятията.

По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство. През февруари съставният показател "бизнес климат в строителството" нараства с 3.6 пункта, главно поради подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са по-оптимистични, което според тях ще доведе до допълнително наемане на персонал.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ в най-голяма степен дейността на предприятията. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, макар че анкетата отчита намаление на неблагоприятното им влияние.

За продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" запазва нивото си от януари. Мненията на търговците на дребно за обема на продажбите през последните три месеца са по-резервирани, докато прогнозите им за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни.

Най-сериозните затруднения за бизнеса остават конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното въздействие на втория фактор.

По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците предвиждат те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Услуги. През февруари съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" остава приблизително на нивото си от предходния месец. Оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията се изместват към по-умерените мнения. Същевременно и прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца са благоприятни.

Основните пречки за дейността в сектора продължават да са свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда.

Преобладаващите очаквания на мениджърите за продажните цени са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.61479
 • GBP
  1
  2.27692
 • RUB
  100
  2.23513
 • JPY
  100
  1.4711
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  1051.08
  1005.15
 • Litecoin
  1
  292.46
  279.59
 • Ethereum
  1
  4281.16
  4094.16
 • Bitcoin
  1
  67109.54
  64157.93
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички