Сериозен ръст в строителството помогна за подобряването на бизнес климата


Сериозен ръст в строителството помогна за подобряването на бизнес климата

2582

Бизнес климатът се подобрява с 2.1 пункта през май спрямо предходния месец, сочат данни на НСИ.

Най-голям ръст се отчита в строителството. Единствено в търговията на дребно се отчита спад. В никой от секторите не се предвижда увеличаване на цените през следващите три месеца, като единствено в услугите има очаквания за леко поскъпване на услугите.

Промишленост

Заради оптимистичните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията показателят за бизнес климат в този сектор се увеличава с 1.4 пункта. Отчита се известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с благоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да са основните фактори, затрудняващи предприятията.

Строителство

Бизнес климатът в строителството се покачва с 8.1 пункта спрямо април в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение сегашната строителна активност е повишена, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни. Основните фактори, затрудняващи дейността в сектора, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила.

Търговия на дребно

Понижението на показателя в сектора е с 1.6 пункта в резултат на по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни. През последния месец е отчетена по-сериозна конкуренция в бранша, което измества затрудненията, свързани с недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

Услуги

През май съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 0.9 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Подобрени са мненията им за търсенето на услуги, като прогнозата е, че това ще продължи и в следващите три месеца. Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са основните пречки за дейността в сектора.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  2.0031
 • GBP
  1
  2.24627
 • JPY
  100
  1.38231
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  238.54
  232.97
 • Litecoin
  1
  109.86
  107.28
 • Ethereum
  1
  2707.70
  2645.29
 • Bitcoin
  1
  40208.15
  39286.94
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички