Шефът на БСК за ден смекчи критичния тон към властта


Шефът на БСК за ден смекчи критичния тон към властта
Снимка: БГНЕС

2005

Условията за правене на бизнес са много, но електронното правителство е едно от най-брадясалите проблеми. Има и инициативи като съкращаване на държавната администрация, а тези хора лесно ще си намерят работа в частния сектор - инициатива на вицепремиера Томислав Дончев, която заслужава похвала. Това заяви председателят на БСК Радосвет Радев.

С тези думи Радев де факто промени критичния тон спрямо държавата след вчерашната пресконференция на Асоциацията на българските работодатели (АОБР), в която влизат БСК, КРИБ, АИКБ и БТТП. На тази пресконференция самият Радев поиска смяна на регламентите, защото иначе "на летище София няма да дойдат много хора". И цитира данни на Световната банка, според които за да почнеш бизнес в България ти трябват 23 дни, при едва 12 дни в Румъния и 3,5 дни в Естония.

Конкретен пример за трудност пред бизнеса е включването на ток, даде и друг пример Радев през вчерашния ден. През миналата година са трябвали средно 262 дни, за да се включи предприятие в ел. мрежата, а през 2014 година дните са били "само" 130 и сме на 147-мо място от 190 държави по този показател в класация на Световната банка. В края на октомври правителството одобри План за действие с мерки за подпомагане на предприемачите и една от мерките беше ЕРП-тата да се мотивират писмено защо не могат да пуснат ток на някого.

Всички тези думи изглеждаха забравени днес (23 януари), когато в интервю за сутрешния блок на БНТ Радев поиска ускорение на дигитализацията на българската икономика. Основната причина – това помага в борбата с корупцията. "Тези неща имат значение", подчерта Радев, давайки пример с искането на документи на хартиен носител и на електронен носите. Той не каза и дума за вчерашните искания на работодателите за изсветляване на държавните фирми в енергетиката заради недоброто им управление. АОБР поиска тези компании да се листват на борсата.

По отношение на искането на АОБР осигуровките да се делят 50 на 50 между работодател и работник Радев го защити за пореден път. Работникът е най-фаворизираният в обществото вид, неговата заплата расте с най-големи темпове – такъв темп не е постигнала нито една българска корпорация през последната година, смята председателят на БСК. Той не се съгласи с тезата на синдикатите, че това е път към прехвърляне на осигуровките изцяло към работниците. Според Радев въпросът с осигуровките бил "психологическа бариера" и по отношение на връщането на наши сънародници обратно в България.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички