Световната банка е по-песимистично настроена за икономиката ни през тази година


Световната банка е по-песимистично настроена за икономиката ни през тази година
Снимка: Pixabay

2616

Прогнозите на Световната банка (СБ) за развитието на българската икономика през тази година стават по-песимистични, отколкото бяха през януари. Освен това СБ занижи леко икономическият ни ръст и през миналата година, показва актуална статистика на сайта на Световната банка.

Според новата прогноза през тази година ще имаме точно 3% икономически растеж. Така виждат нещата в прогнозата си от Министерството на финансите. Прогнозата на СБ е ревизирана в посока надолу с 0,2%. За миналата година пък Световната банка ревизира растежа ни с 0,1% - до 3,4%.

Все пак от Световната банка очакват през 2018 и 2019 година по-добри времена за българската икономика, отколкото прогнозираха през януари тази година. За 2018 година експертите от СБ предричат 3,2% икономически растеж, а за 2019 година – 3,3%. Това е по-оптимистична прогноза с 0,1% и 0,2% съответно за 2018 и 2019 година.

Иначе спрямо съседите ни през тази година се мерим едно към едно със Сърбия – и там СБ очаква 3% растеж. Румъния обаче е с прогноза за 4,4% растеж, докато Турция е с 3,5%. За Македония предвижданията са най-лоши – 2,8%.

Възстановяването на региона обаче е крехко, предупреждава Световната банка. Основните рискове пред икономиките са свързани с геополитическите фактори, както и евентуален нов спад на цените на петрола, което би засегнало негативно държавите износителки на суровини. Като риск Световната банка посочва и слабостите на банковите системи на някои от държавите в региона.

Глобалният икономически растеж се очаква да се ускори до 2,7% през тази година на фона на ускоряването на производството и търговията, засилващото се пазарно доверие и стабилизиращите се цени на суровините, посочва Световната банка в доклада си. Растежът в развитите икономики се очаква да достигне средно 1,9% през тази година, като за седемте най-големи световни икономики Световната банка прогнозира, че до 2018 г. растежът ще надмине дългосрочното средно ниво.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички