Съдебната система е сочена като голяма пречка за икономическата ни свобода


Съдебната система е сочена като голяма пречка за икономическата ни свобода
Снимка: Thinkstock/Guliver

2524

България е на 55-то място в света от общо 165 държави според Индекса за икономическата свобода на американската фондация „Херитидж” и вестник „Уол Стрийт Джърнал”.

Мястото ни – между 36-то и 63-то, определя икономиката ни като „умерено свободна”. За тази година отчитаме ръст в представянето си – с 1,1 пункта до общо 66,8 пункта. Пред нас обаче личи името на Македония – на 53-то място. Зад нас са Румъния, Франция, Италия и Хърватия. Топ три на най-свободните икономически държави е Хонконг с 89,6 пункта, Сингапур с 89,4 пункта и Нова Зеландия с 82,1 пункта.

По отделните показатели отбелязваме растеж по отношение на борбата с корупцията, но изрично се посочва, че съдебната ни система не прилага ефективно имотните права. „Съдебната система може да е препятствие за чуждестранните инвеститори”, гласи изричното предупреждение. Засегната е и държавната администрация, която е определена с думата „непоследователна”. Посочено е и, че през май миналата година е приет закон с изискване за поне пет години пребиваване на българска територия за чужденци, които искат да си купят земя.

Спад се отчита и при фискалната свобода, и при свободата на бизнеса, и при свободата на труда. Не е пропуснат и фалитът на КТБ, макар че там бележката е лаконична – БНБ е поела контрола над операциите на банката на Цветан Василев. Да се стартира бизнес в България отнема по-малко време от средното за света – няма и изискване за минимален капитал, но вземането на определени лицензи отнема над три месеца, казват американските експерти. Те сочат пазара на труда ни като „нуждаещ се от реформа” и добавят, че заради европейските субсидии има нереални цени на земеделска земя.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички