Трябва ли България да има притеснения относно името Северна Македония?


Трябва ли България да има притеснения относно името Северна Македония?
Снимка:

3150

Въпросът с името на Македония все още не е решен, сблъскват се два национализма – стар и млад, а предвид външните интереси нещата са далеч от окончателно приключване. Това е тезата на бившия ни посланик в Македония проф. Ангел Димитров.

Всяка заповед е предпоследна, смята Красимир Узунов, собственик на Агенция "Фокус". Той посочи, че снощният протест в Скопие е бил на футболни агитки – инструменти за оказване на натиск. И добави, че договорът между Македония и Гърция за името "Северна Македония" е много по-добър от нашия Договор за добросъседство, защото се защитават конкретни интереси.

За България абсолютно нищо не се променя с името "Северна Македония", убедено каза Димитров пред Нова телевизия. Той дори го определи за по-добро от Република Илинденска Македония (бел. ред. – нерегистрираната в България организация ОМО "Илинден" ни съди вече няколко пъти, защото иска да защитава правата на "македонското малцинство" в България. В ЕСПЧ по 3 дела България беше осъдена от ОМО "Илинден" и трябва да ѝ плати 30 000 евро). Но призна, че в договора между Македония и Гърция не може да се гарантират териториални претенции към България.

Узунов, обаче, беше категоричен, че по въпроса с т.нар. македонско малцинство Гърция се защитава много по-успешно, отколкото ние с Договора за добросъседство, защото има изчистване на претенции към Античността що се отнася до Македония – с конкретни заличавания на надписи по "македонски" паметници. Той видя и "опасен прецедент" в това, че с 61 депутати т.е. обикновено мнозинство може да променя името на една държава.

Ако македонският президент Георге Иванов не подпише гласувана от македонския парламент промяна на името, ще има второ гласуване в парламента. Има една дата – 25 юни, която е краен срок за получаване на дата за преговори за влизане в ЕС, обясни Узунов, който е сигурен, че етническите албанци на бъдещ референдум ще гласуват "за" името "Северна Македония". Може евентуален референдум да съвпадне с бъдещи президентски избори в Македония, завърши Димитров.

Проблемът при бъдещ референдум, който и без това е пожелателен, е, че няма да има легитимно преброяване, подчерта Узунов, като и двамата с Димитров се съгласиха, че ще има бъдещи политически и дипломатически пожари по темата.

Положителна нотка

По отношение на поведението си Георги Иванов прави тежки политически гафове в най-важните моменти. В остра политическа ситуация той обяви амнистия, след проведените избори той отказа да връчи мандат и се стигна до погрома над парламента. В момента, когато не само от Скопие, но и от Атина и в централата на НАТО и ЕС споразумението за името се определя като историческо споразумение, президентът заема позиция по въпрос, който от него нищо не зависи. Това заяви в ефира на БНТ журналистът Любчо Нешков по темата със спора за името на Македония.

В крайна сметка гражданите ще решат с референдум. Аз съм абсолютно убеден, че през есента договорът ще бъде одобрен, категоричен бе Нешков.

В Македония няма никаква ислямизация, турцизация или албанизация. Хората в Македония решават каква партия да имат и каква политическа система да имат, отбеляза още собственикът на БГНЕС.

Това не може да ни радва, това не е решение. Това е може би по-лошо и от предишното име на тази държава, изрази мнение и икономистът Йоаким Каламарис. По думите му проблемът е друг - имаме втора държава, която се ислямизира, след Косово. Когато говорим за Северна Македония или за Южна, отваряме една голяма празнина, смята той.

Започва една нова реалност, която трябва да приемаме: има ли термина "Северна", ще има и "Южна" и т.н. - има от какво да се плашим. Не може да се случи нищо в тази страна без политическата намеса и благословия на албанската политика. Това не е нещо различно. Аз съм песимист и поддържам тезата, че ще има много по-сериозни последствия след тези политически решения, категоричен беше Каламарис.

Държавническа позиция

Не ме притеснява името "Северна Македония". Какво ще реши парламентът им си е тяхна работа. За България спор за името няма, спорът е между Македония и Гърция. Така българският министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред bTV темата с името.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички