Увеличават валидността на задграничните паспорти с 5 години


Увеличават валидността на задграничните паспорти с 5 години
Снимка: Pixabay

2087

Валидността на задграничните паспорти ще бъде увеличена от 5 на 10 години. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ. Това е една от промените в Закона за българските документи за самоличност, които трябва да облекчат цялостната процедура по подаване и подмяна на паспортите.

„Днес предстои обявяване на обществено обсъждане на промените в Закона за българските документи за самоличност. С това изменение, което предвиждаме, мисля, че нашите съграждани в чужбина най-много ще усетят облекчението“, каза Захариева. Тя посочи, че изменението ще засегне всички.

Министърът поясни, че най-голямото облекчение, което ще усетят хората, е възможността за подаване онлайн на заявленията за издаване на български документи. „Повечето от нашите съграждани живеят по-далеч от консулските служби“, отбеляза тя и обясни, че няма как да бъдат открити такива във всеки град, в който има българи. „До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис, издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път“, посочи министър Захариева.

Тя добави, че изменението предвижда да може и този, който няма електронен подпис да подаде заявлението като прикачи копие от актуалния си документ към него. Захариева поясни, че условието е документите да се получат лично в консулската служба, тъй като при предаването им ще се види дали това е лицето, което ги е подало.

Министърът допълни, че с новия закон се съкращават и сроковете за тази услуга. Вицепремиерът добави, че с него се дава и възможност за получаване на документите чрез куриери, ако заявлението е подадено лично.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички