В много случаи Румен Радев действа подмолно, смята Плевнелиев


В много случаи Румен Радев действа подмолно, смята Плевнелиев
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

3253

Не крия своите забележки и критики, понякога остри, към държавния глава Румен Радев. Това заяви на специална пресконференция президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, който отчете дейността си една година след края на мандата, предаде Actualno.com.

По думите му в много от случаите Радев действа подмолно и проявява двойни стандарти. Плевнелиев даде пример със санкциите срещу Русия, като по думите му президентът ги подкрепя в чужбина, но у нас непрекъснато ги поставя под съмнение.

"Двоен стандарт беше демонстриран и по отношение на СЕТА. Да си мълчиш и след това по този подмолен начин да дадеш споразумението на Конституционния съд, това е двоен стандарт и подмолно действие, което ще повлияе на репутацията на президентската институция", заяви още Плевнелиев.

По думите му Радев е действал по този начин и по темата "Истанбулска конвенция". "Казвам го най-отговорно. Видях няколко големи неща - лъжата победи истината със страшна сила. В рамките на дебата видях двоен стандарт от гледна точка на БСП, която се превръща в антиевропейска партия", каза бившият президент и допълни, че по отношение на Конвенцията народът е бил притеснен умишлено, но без наличие на дебат по същество.

"Станахме свидетели на партийно-партизански подход. Много политици трябва да се извинят", отбеляза още той и завърши темата със заключението, че тези подходи са начин България да бъде отклонена "от правия път". Бившият президент поздрави премиера Бойко Борисов за Истанбулската конвенция, който дал, по думите му, най-доброто решение - да се върви текст по текст за Конвенцията.

Плевнелиев все пак отбеляза, че Радев се справя добре "по отношение на патриотични мероприятия", но подчерта, че не са продължени инициативи на предходни държавни глави - например не е свикан съвета на президентите.

Вътрешна политика

На въпрос как вижда голямата тема за борбата с корупцията и ще бъде ли ефективен новият антикорупционен закон така, както бе приет от НС, Плевнелиев заяви, че много пъти сме се проваляли досега заради корупцията.

"Тя съществува, тя е рак за обществото и държавата. Новоприетият закон е някаква стъпка, но той ще бъде прилаган от институциите, а в тях е и корупцията. Законът не е перфектен. Второ, централизирането на институциите не може да е магическа формула за борбата с корупцията, който може да доведе до успех. Знаете, практически никой не беше осъден за корупция", каза още той.

Плевнелиев беше категоричен, че ако все още беше държавен глава, би наложил вето върху този антикорупционен закон. "Но върху принципите и смисъла за борбата с корупцията по примера на европейската отбранителна политика и Щатите", отбеляза той.

Какво още заяви Росен Плевнелиев прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички