Валери Симеонов иска отново да се разреши пушенето в обособени помещения


Валери Симеонов иска отново да се разреши пушенето в обособени помещения
Снимка: БГНЕС

3755

Предлагаме законопроект за промяна в закона за здравето, с който да се възстанови пушенето на обособени помещения. Това стана ясно от думите на вицепремиера Валери Симеонов в ефира на БНТ, чиято партия НФСБ ще открие парламентарния сезон след великденската ваканция с новия законопрект.

Пуши се и в парламента. Има едно двуличие. Защо се създават закони, които не се спазват, попита риторично Симеонов. Законът за тютюнопушенето трябва да отговаря на реалните нужди на обществото. Колкото и да не ми харесва, хората имат своето право в обособени помещения да пушат, защото в цяла Европа е така. Този законопроект е част от 4-5 законопроекта, които да вкараме преди началото на туристическия сезон. Въпросът е в контролът, който трябва да се упражнява, коментира вицепремиерът.

Стана ясно, че НФСБ вече има подготвени текстове по отношение на сивата икономика в туризма. Имаме подготвен закон за апарт хотелите с допълнителна такса. Текстовете предвиждат такси за апарт хотелите в зависимост от какви типове курорти са. Нека да се гледа на тях като на първа крачка, поясни Симеонов.

Той коментира и проектозакона за шума, като отбеляза, че до момента няма никакви негативни реакции в периода на общественото обсъждане, освен от една "измислена" асоциация.

Симеонов се спря и на Закона за радио и телевизията, където по думите му има "тарикатски" текстове, които обслужват играчите на пазара на хазартните игри. Според вицепремиера в България се въртят огромни пари за хазарт.

Реформата в ТЕЛК

 

Търсим решението, за което се споразумяхме - да се извърши едно допълнително обсъждане на текстовете, за да получим по-голяма степен на съгласие с представителите на инвалидните сектори. Обсъждахме концепцията за трудоспособността. Тя не е в претенциите да бъде изчерпателна, по нея ще се работи допълнително, каза Валери Симеонов.

В тази връзка решихме да се създаде работна група, за да се обсъдят текстовете. Оценката на трудоспособността на инвалидите ще бъде вторият етап. Много по-важна е наредбата за оценката на здравословното състояние. Тази наредба днес ще бъде обсъждана. Ще се изложат аргументите на двете страни. Важното е, че има добър диалог. Той не е отсега, той просто беше прекъснат за около месец и в резултат на това се получиха определени разминавания, заяви вицепремиерът.

По думите му тази наредба представлява до известна степен революция в работата на ТЕЛК-овете. Тя е създадена точно по образец на германската наредба. Прилагаме германския модел. Тя е подготвяна в продължение на половин година. Досегашната наредба позволяваше едни масови злоупотреби. Става въпрос за стотици милиони левове за злоупотреби с ТЕЛК решения, коментира още заместник-министър председателят.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички