Вдигаш шум в София след 22 ч. - чака те глоба между 200 и 400 лв.


Вдигаш шум в София след 22 ч. - чака те глоба между 200 и 400 лв.
Снимка: iStock/Guliver

3884

Наредбата за обществения ред в София, с която се определя кога и как може да се създава шум, да се провеждат събития и музикални изпълнения в обществени пространства, както и се въвеждат редица забрани, беше приета от столичните общинари.

Решението беше взето с гласа 36 "за", 7 "против" и 1 "въздържал се".

Документът се подготвя от края на 2017 г., но заради необходимостта от множество корекции гласуването му беше отложено с почти една година. В процеса отпаднаха редица неточни и спорни предложения, съобщава Actualno.com.

Основните текстове са насочени към ограничаването на шума от домашни дейности в жилищни сгради, включително за религиозни и политически, производствени, строително-ремонтни цели. Шумът се забранява в периода между 22 и 08 часа, както и между 14 и 16 часа. Също така в периода от 22 до 08 сутринта се забранява шумът на обществени места, общински площи, употребата на пиротехнически средства.

Забраните, въведени с документа, са паленето на огън на обществени места без разрешение, миенето на стъкла на автомобили и всякакви видове развлекателна дейност на пътните платна, къпането във фонтани и градски водоеми без разрешението на стопанисващите ги, късането и рязането на цветя.

Скейтбордистите, велосипедистите и каращите ролкови кънки повече няма да могат да използват общинската паркови мебели - пейки, парапети, фонтани, за каскади.

Наредбата ограничава и възможностите на софийските улични музиканти да се проявяват на различни места из града - най-често оживени подлези и централни паркове. Всеки желаещ да реализира музикалния си талант ще трябва да поиска разрешение от районните общини, които ще определят и местата за подобни прояви. Краят на процедурата е заповед на кмета на София.

За спазването на наредбата ще следят кметът на града и районните кметове, упълномощени от тях, служителите на Столичния инспекторат, Столичната дирекция на вътрешните работи, Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", на техническите служби и на службите по контрол на строителството, на дирекция "Зелена система".

Те ще могат да правят проверки по документи и на място, да получават достъп до всички обекти и места, описани в наредбата, и да изискват писмени и устни обяснения от заинтересованите. Проверяваните ще трябва да оказват пълно съдействие. Нарушителите, които са над 16 години, ще бъдат санкционирани, но за по-малките ще отговарят родителите.

Най-ниската възможна глоба е 50 лева, а най-високата - 3 хил. лева. Така, който свири на улицата без разрешение и с озвучителна уредба, ще може да бъде санкциониран с между 50 и 100 лв. Вдигането на шум в забранените часове ще струва на нарушителите от 200 до 400 лв. За изпълняването на "каскадни трикове" санкцията е от 100 до 300 лв.

По време на дебатите общинарят Венци Мицов разкритикува сериозно промените. По думите му шум може да значи "чичка с бормашина", както и дете, което свири на пиано. "Ние правим ли разлика между тези две неща", обърна се той към колегите си.

"Нелепо е човек, който свири на кларинет вкъщи в събота, трябва да иска позволение от съседите", добави той.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички