Влошаване на бизнес климата през юли


Влошаване на бизнес климата през юли
Снимка: iStock/Guliver

2606

Влошаване на бизнес климата с 0.9 пункта през юли 2016 г. отчита националната статистика спрямо предходния месец. По-неблагоприятна среда е регистрирана в сектора на услугите, докато промишлеността и търговията на дребно остават приблизително на нивото си от юни. Единствено в строителството стопанската конюнктура се подобрява.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” запазва равнището си от юни. По мнение на промишлените предприемачи настоящата производствена активност се подобрява, но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни, съобщиха от НСИ.

Средното натоварване на мощностите през юли се повишава с 0.9 пункта в сравнение с април и достига 73.3%, като предприятията съобщават и за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.

Основният фактор, затрудняващ дейността, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от страната. Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През юли съставният показател „бизнес климат в строителството” нараства с 1.3 пункта в резултат на по-благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата регистрира подобрение на настоящата строителна активност, докато прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани.

Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо април и се оценява на 5.4 месеца. Същевременно обаче очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните пречки за развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното въздействие на втория фактор. По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” остава приблизително на нивото си от юни. Мненията на търговците на дребно относно поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват, като и очакванията им за обема на продажбите остават благоприятни, макар и по-резервирани спрямо предходния месец.

Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Относно продажните цени очакванията на търговците са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 5.7 пункта, което се дължи на изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

През последния месец анкетата регистрира засилване на негативното влияние на фактора „конкуренция в бранша”, който измества на второ място фактора „несигурна икономическа среда”. По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80594
 • GBP
  1
  2.29652
 • JPY
  100
  1.15361
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички