Смесените данни от САЩ не помогнаха на долара


Смесените данни от САЩ не помогнаха на долара
Снимка:

804

Доларът остава днес в познатите граници на търговия преди празника по случай Деня на благодарността в САЩ, докато австралийския долар е близо до четири годишно дъно срещу зелените пари.

Днес ще излезе серия от данни в САЩ, включително финалната оценка за потребителското доверие през ноември и продажбите на нови жилища през октомври. В петък не е почивен ден, но очакванията са търговията тогава да е слаба.

Вчера излязоха смесени данни, които не бяха блестящи, но и не промениха мнението, че САЩ е в момента лидера. Данни на министерството на търговията показаха, че икономиката е нараснала много повече от първоначално считаното през третото тримесечие и това повиши оценките за ръста от 3.5% до 3.9% на годишна база, за да се отразят ревизиите в посока нагоре на разходите на бизнеса и домакинствата, както и на запасите. Цифрите подчертаха устойчивостта на Америка в сравнение с рецесията в Япония, анемичната еврозона и забавящия се Китай.

В обратна посока на блясъка от новините за БВП, други данни от САЩ показаха спад на потребителското доверие до пет месечно дъно и допълнително забавяне на ръста на цените на имотите. Срещу щатската валута беше и спада на доходността по 10-годишните облигации след солидни продажби на 5-годишен аукцион и покупки в края на месеца.

Долар/йена е на 117.82 и остава под седем годишния връх от миналата седмица на 118.98. Евро/долар е на 1.2470 и над две годишното дъно от 1.2358 от 7 ноември, което в началото на тази седмица беше подложено на неуспешна атака.

Австралийският долар привлече вниманието със спад до 0.8514 във вторник, което е най-ниска стойност след юни 2010 година. Днес валутата е на 0.8534 срещу зелените пари. Коментари на заместник-председателя на Австралийската резервна банка Филип Лоу допринесоха за разпродажбите, въпреки че забележките му за надценена местна валута бяха в съответствие с това което казва през последните месеци централната банка.

Референдумът в Швейцария ще определи съдбата на златото

Златото остава непосредствено под 1200 долара за тройунция заради ръста на акциите породен от оптимизма за американската икономика. В същото време дилърите нервно следят движенията на долара и референдума в Швейцария за златните резерви на централната банка. Пазарът тази седмица е в тесни граници преди празника по случай Деня на благодарността в САЩ в четвъртък и референдума в Швейцария в неделя.

Металът като цяло се търгува спокойно след четири и половина годишното дъно в началото на месеца, въпреки че не всички вярват във възстановяването на цената. Сосиете Женерал намали прогнозите си за цената и очаква средни стойности от 1150 долара през четвъртото тримесечие и 1025 долара през следващата година. В по-далечен план очакванията на анализаторите на банката са за средна цена от 862 долара между 2016 и 2019 година. Прогнозите са на база очаквания за продължаващо намаление на инвестиционното търсене, тъй като пазарите считат, че има по-добри алтернативи, а ситуацията допълнително ще се влоши, когато започнат да растат лихвите в САЩ заради по-добрите икономически условия и ниската инфлация.

Спот цената днес е 1199 долара за тройунция. Азиатските капиталови пазари отчитат растеж след вчерашните положителни данни за икономическия растеж в САЩ, които успокоиха инвеститорите при влошаващите се перспективи пред световната икономика. Министерството на търговията в САЩ повиши прогнозите си за ръста през третото тримесечие от 3.5% на 3.9%. Положителните данни бяха частично помрачени от други доклади показали по-ниско потребителско доверие и забавяне на ръста на имотите.

Последните силни данни от САЩ карат инвеститорите да очакват от Федералния резерв по-скорошно повишение на лихвите, което навреди на златото, което е актив не носещ лихва. Силната икономика намалява също така и търсенето на сигурност в метала.

В момента дилърите изчакват следващите данни от САЩ излизащи днес следобед, както и референдума в Швейцария, който може да доведе като резултат до покупки на злато от централната банка. Целта на вота е да се спре Швейцарската национална банка от продажби на златни активи и да я задължи да поддържа поне 20% от активите си в злато в сравнение с 8% през миналия месец. Последните социологически проучвания сред швейцарските избиратели сочат, че 38% от тях подкрепят идеята.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички