Бюджет 2015 е бюджет на статуквото


Бюджет 2015 е бюджет на статуквото
Снимка: Thinkstock

1236

Бюджетът за следващата година е бюджет на статуквото, той признава стагнацията в икономиката и по никакъв начин не ѝ влияе. Това заяви икономистът Петър Ганев пред БНР.

По думите му бюджетът е консервативен в приходите и неамбициозен, що се касае до самата му структура.

"Ако има проблем в публичните финанси на страната, те очевидно са в разходната част, т.е. ако очакваме нещо да променим, за да излезем от тази стагнация, ние трябва да променим нещо в структурата на бюджета и в разходната част. Първо, трябва да направим така, че бюджетът да не пречи на икономиката за растеж, което означава да излезем от спиралата на дефицитите. Ако се следва правителствения план, вече имаме заложени 9 години на дефицити, 6 минали и още три, като последната е 2%, т.е. на практика ние отиваме на едно пълно десетилетие на бюджетни дефицити. Това обяснява защо дългът скочи от под 20%, до 30%. Очевидно този бюджет не позволява да имаме и една качествена здравна услуга. Причината е, че имаме монопол на Здравната каса. Този бюджет не позволява да имаме какъвто и да е избор по отношение на пенсиите и сигурност, че ще получаваме пенсии. Бюджетът не е реформаторски, и то за поредна година", беше категоричен Ганев.

Днес Институтът за пазарна икономика представи и алтернативен бюджет. Според Ганев в него има 4 акцента.

"Първият е постигането на фискална стабилност, а това, с оглед законодателството на страната, означава само едно – че през следващата година дефицитът трябва да е под 2%, т.е. трябва да бъде съкратен наполовина и до 2017-а ние трябва да имаме балансиран бюджет. На следващо място – инвестиции, минава през децентрализация, прехвърляне на една пета от приходите от плоския данък на общините. Това дава стимул самата община да търси инвестиции. На следващо място – в осигурителната система е поставен акцентът върху здравето, а не върху пенсията, тъй като това като че ли е по-наболялата тема, има разбиране в обществото, че трябва нещо да се промени. Монополът на НЗОК трябва да се разбие. На последно място е фокусът върху работните места. Много ясно показваме как трудови осигурителни норми на практика пречат на заетостта и неслучайно през следващата година се залага дори лек спад на заетостта", заяви Ганев.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички