Lidl опроверга акцент в материал на Die Zeit за живота в България


Lidl опроверга акцент в материал на Die Zeit за живота в България
Снимка: Pixabay

4171

Във връзка с публикация по материал от Die Zeit, цитирана от Expert.bg, в която е упоменато името на Lidl и е предоставена информация за продукти на веригата, популярната германска търговска верига, която работи и в България, изпраща официална позиция.

Става въпрос за следното изречение в материала на Die Zeit: "Дискаунтърът "Лидъл" има филиал в Гоце Делчев. Там килограм банани струва 1,22 евро, а пакетче масло 2,80 евро - повече, отколкото в Германия. (…) "

От Lidl са категорични - цитираните от Die Zeit данни са некоректно представени. "Aвторът на цитирания материал от Die Zeit не е посочил какви класове продукти е сравнявал и какви конкретни марки. Предоставил е единичен пример за продукт масло, без да цитира марка или клас, без да посочи цената за Германия, но в същото време твърди, че в Германия този продукт е по-евтин. Смятаме, че подобно сравнение не само е напълно некоректно, но поражда сериозен риск да бъдат подведени потребителите в България", става ясно от позицията на Lidl.

От германската търговска верига съобщават, че вече са се свързали с Die Zeit и са изложили пред германската медия позицията си - че така представените единични примери, на продукт масло и банани, с цел да подкрепят твърденията, не само подвеждат потребителите, но и създават несъзнателно грешни нагласи.

Lidl уточнява: "Към настоящия момент предлагаме този продукт на изключително ниски за българския пазар цени - по-ниски спрямо наблюдаваните от нас нива при други търговци. За да подкрепим твърденията си, предоставяме и няколко конкретни примера относно споменатите в материала продукти. В България цените за маслото са значително по-ниски от посочените, като предлагаме различни марки и разфасовки - от българско масло "Родна стряха" за 2.29 лв. за 125 гр. (1.17 евро), немско масло 125 гр. за 2,69 лв. (1,37 евро), както и немско масло от 250 гр. за 4.99 лв. (2.55 евро). По отношение на бананите е много важно да се посочи, че при сравняването на цените е коректно да се вземе предвид и класовете на предлаганите продукти. В магазините на Лидл в България предлагаме възможно най-високия клас банани с марката Dole. Авторката на въпросния материал не е посочила какъв клас и каква марка банани е сравнявала.

Важно е да се подчертае, че като цяло сравнение на цени на два различни пазара може да има претенцията за точност само ако всички фактори за формиране на цената са еднакви или най-малкото съобразени със съответната им тежест при ценообразуване (например сравним вид на продукта, суровинна наличност, доставна цена, нормална или промоционална продажна цена на рафт, транспортни разходи, ДДС ставка, акцизни и др. тежести, цялостна пазарна ситуация за конкретен продукт от гледна точка на търсене и предлагане). Oще по-малко точен може да бъде анализ, в който не се взема под внимание цялата потребителска кошница, респективно целият асортимент, а се посочват единични примери.

Държим да внесем тази яснота, защото така представената информация може да заблуди читатели и потребители, тъй като фактите сочат точно обратна тенденция".

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички