Трамвай Зеление


Трамвай Зеление
Снимка:

2308

Само преди седмица и половина, в разгара на лятото и при липсата на по-интересни неща от това да си топиш краката в морето, така незаменимият за мнозина Facebook гръмна в стил имаме новина. Новината беше, че и София Европейска си има зелени трамвайни релси – при Руски паметник.

Измина седмица и дори за хората с голям диоптър стана очевидно, че зеленината по релсите взе да се превръща в плешивина, с примес на кал заради дъждовете. Пред „Дневник” заместник-кметът на София Любомир Христов, чийто ресор е транспортният, намери оправдание – влизали коли по релсите, което било „инцидент”. И изтъкна, че когато се засаждат „живи” растения, имало вегетационен период, в който е възможно боледуване.

И понеже в България на всеки съвестен гражданин трябва да е навик да проверява всяка думичка на властимащите, същото сторих и аз. Сторих го, защото като студент придобих известен опит в озеленяването – на бригада в САЩ. И си спомних какво ме учеха там, когато слагам нови чимове трева – независимо дали в двор или на трамвайни релси. А то беше простичко – храна, вода и спокойствие за тревата.

За да съм в помощ на Столична община, в следващите редове прилагам и малко съвети от доста известния озеленител Гари Алън, който дори си има собствено телевизионно шоу. Та ето какво казва той:

1. Подгответе почвата. Най-важната част е да се тества pH на почвата?! Ех, ако знаеше, зам.-кметът Христов.

2. Садете и полейте. Тук ясно, с тази част се справиха. Май.

3. Поливайте, поливайте здраво. Явно Общината разчиташе времето да свърши тази работа, освен ако някой чичко не седи с маркуча между 0:00 и 05:00 часа всяка нощ?

4. Моля, нахранете ме. Дори тревата има нужда от специални вещества – тор и минерали, особено когато трябва да се захване. В началния стадий т.е. около седмица става въпрос за по веднъж на ден. Пак си задавам въпроса за часовете между 0:00 и 05:00, защото през другото време вървят трамваи, не за друго.

5. Не ме тъпчете. Тук няма нужда от автомобили – трамваите минават. И колкото и да Ви се струва невероятно, те създават достатъчно силна и топла въздушна възглавница, за да може процесът да наподобява „тъпчене”. Съветът на г-н Алън е ясен, а покрай него си спомних, че като студент научих следното – при поставяне на нови чимове, поне една седмица никакво тежко газене.

6. Косене. Е тук просто искам да видя поддръжката и подравняването на релсите.

Дано някой отговорен прочете. Защото като правиш нещо, хубаво е да го правиш както трябва, особено когато харчиш парите на данъкоплатците. А за ремонта на Руски паметник са похарчени 3,5 млн. лева.

Автор: Ивайло Ачев

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички