За цената на петрола: Стигнахме ли твърде бързо и твърде скоро?


За цената на петрола: Стигнахме ли твърде бързо и твърде скоро?
Снимка: Getty Images/Guliver

5833

Наблюдаваме известна подновена слабост, която удря петролните пазари, и това в действителност поставя въпроса "Стигнахме ли твърде бързо и твърде скоро?". Този риторичен въпрос задава Оле Хансен, ръководител "Стратегии суровини" на Saxo Bank в коментара си за цените на петрола.

"Можете да твърдите, че на този етап основите вероятно все още не са там, за да поддържат устойчиво оживление на петролните пазари. Ние очевидно сме с приповдигнат дух, който се основава на новината за замразяване на добива и защото очакваме среща късно през април, когато ОПЕК и държави, които са извън ОПЕК, трябва да вземат решение. Ако се провалят, това може да има значително въздействие върху цената. В същото време в САЩ ще продължим да наблюдаваме нарастване на запасите през следващите седмици, забавяне и обрат към намаляване на наличностите при настъпването на месец май. Но все още сме на няколко седмици от този момент", казва Хансен.

По думите му в момента има някои негативи, но вероятно най-голямото притеснение е фактът, че наблюдаваме спекулативно силно нарастване на интереса към дълги позиции през последните шест седмици. "Ако погледнем суровия петрол сорт Брент на графиката по-долу, можем да видим, че в момента нетните дългосрочни позиции вече са достигнали рекорд. За всяка къса позиция на пазара в момента има почти 10 дълги позиции. При предишни случаи, когато наблюдаваме пазарите да стават твърде изкривени в една посока, често виждаме рязко бързо възстановяване в другата посока, и това е рискът, с който се сблъскват в момента петролните пазари", смята анализаторът.

Според него при отново под 40 щатски долара, съществува риск в краткосрочен план, при който ще трябва да тестват по-ниски нива. По думите на Хансен 35 щатски долара е първото ключово ниво при това положение, но ще се търсят нива и под него – от 33 щатски долара.

"Но в краткосрочен период съществува риск, при който можем да станем свидетели на потъване надолу на суровия петрол сорт Брент към зоната на 35 щатски долара и по-късно, през второто тримесечие на годината, да се установи на нива от 35-40 щатски долара", смята Оле Хансен.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички