Фирма за растителна защита оглави класацията на БТПП за най-добри компании


Фирма за растителна защита оглави класацията на БТПП за най-добри компании
Снимка: iStock/Guliver

3512

Компания за продукти за растителна защита беше обявена за най-добрата в класацията Топ 100 на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за 2016 година.

През миналата година средният ръст на приходите от продажби на фирмите в класацията е 146% по-голям спрямо 2015 година.

Средната им печалба за 2016 е 3,7 милиона лева като най-ниската е 202 хиляди лева, а най-високата -36 милиона лева. Класацията по регионален принцип показва, че големите регионални различия продължават. Най-големите фирми от Югозападния район правят 7 пъти повече приходи от тези в Северозападния район. На второ място като район, при който са концентрирани фирмите с най-големи обороти, е Северният централен. Той изпреварва по приходи Североизточния регион, който миналата година бе на второ място. Класираните фирми в Северния централен район са от различни индустрии-производство на биодизел, храни, санитарна керамика. На трето място по реализирани обеми от първите 10фирми е Североизточния регион-главно под влияние на химическата индустрия.

С най-голяма динамика в оборотите на първо място е търговията - дял от 36% в първата стотица. 18% от най-бързо развиващите се фирми са от сферата на услугите. Строителството има 10% дял сред първите 100 фирми, като спрямо предходното издание на класацията се вижда спад - тогава 25% от класираните са били строителни компании. Като цяло темповете на развитие на сектора зависят много от обществените поръчки и ангажираността,както на големите, така и на по-малки компании. Фирмите от транспортния сектор имат 9% дял в тази класация-в миналогодишното издание е 4%.

От промишлеността най-застъпени сред първите 100 фирми по изменение на приходите от продажби са производството на машини и оборудване, химическата индустрия и хранително-вкусовата промишленост. Това са традиционно добре развити сектори у нас, но и с добри конкурентни позиции спрямо чуждестранните фирми, разчитащи както на износа, така и на вътрешния пазар. В класирането по изменение на печалбата през 2016 година спрямо 2015 година първите 50 фирми постигат среден ръст от 359%.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички