Инфлацията стагнира през август


Инфлацията стагнира през август
Снимка: Thinkstock/Guliver

3394

Инфлацията в България през август остана на нивото от юли, стагнирайки и на годишна база, показват днешни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) през август остана без промяна (0,0%) спрямо предходния месец, когато се понижи с 0,2% и след солиден спад с 0,9% през юни. По този начин инфлацията в страната спря тенденцията на понижение, която беше в сила от месец май.

На годишна база инфлацията през август също остана на нивото от преди година (спрямо август 2014-а година), след като през юли тя излезе на негативна територия за пръв път от февруари насам, понижавайки се с 0,2 проценти пункта.

Средногодишната инфлация в нашата страна за периода септември 2014-а година - август 2015-а година се понижи с 0,2% спрямо септември 2013-а - август 2014-а година, докато инфлацията от началото на годината (август 2015-а спрямо декември 2014-а година) се понижи с 0,3%, показват днешните данни на НСИ.

Данните за август са пореден сигнал, че българската икономика все още не може да се измъкне по-устойчиво от дефлационната спирала, в която се оказа от август 2013-а година. В редовния си втори икономически преглед обаче БНБ прогнозира, че в края на годината ще има завръщане на инфлацията, като тя ще бъде движена основно от по-високите международни цени на горивата и храните в евро.

Цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишиха през август на месечна база с 0,6%, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия - с 0,2 процентни пункта.

Намаление с цели 2,4% отбелязаха цените на облекло и обувки, докато цените на жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива се понижиха с 0,1 процентни пункта спрямо предходния месец. Намаление с 0,4% на месечна база имаше и при транспортните цени, докато цените в здравеопазването и в сектора на съобщенията останаха на нивата от юли, показват данните на НСИ.

Хармонизираната инфлация (индекса HICP според общите европейски стандарти) през август се повиши на месечна база с 0,1%, но на годишна база индексът на хармонизираните цени се понижи с 0,8% (спрямо август 2014-а година).

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички