Нарастване на строителството, но спад на производството и търговията през март


Нарастване на строителството, но спад на производството и търговията през март
Снимка: iStock

4356

През март строителната продукция бележи известни повишение след спад месец по-рано, но промишленото производство се свива за четвърти пореден месец, а търговията на дребно - за втори пореден месец. Това показват данните на Националния статистически институт.

Промишленото производство бележи спад през март с 1,2% спрямо предходния месец, когато се сви с 0,7%, като това представлява свиване за четвърти пореден месец.

Производственото понижение се дължи най-вече на спад с 11,8% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато производството в добивната промишленост се увеличава с 2,8%, а в преработващата промишленост - с 1,5 на сто.

ОББ: Преработващата промишленост и търговията на дребно – мотори на растежа

Спрямо годината по-рано (март 2022 г.) промишленото производство се свива с цели 9% след спад с 2,7% през февруари и с 3,4% през януари, като най-солидно понижение с цели 39,3% отчита производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато добивната промишленост се понижава с 14,5№, а преработващата - с 0,9 на сто.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през март се повишава с 0,8% спрямо февруари, когато се сви с 0,3%. Продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства с 0,5%, а на сградното строителство - с 1,0%.

На годишна база строителната продукция през март се повишава с 0,3% след спада с 3,1% през февруари, отбелязвайки растеж за пръв път от ноември 2022 г. насам. Сградното строителство се повишава с 2,4% на годишна база, а гражданското и инженерното строителство се свива с 2,5 на сто.

През март 2023 г. НСИ отчита намаляване на търговията на дребно с 0,6% спрямо февруари, когато тя се сви с 1,0%.

Отчетено е понижение на оборота спрямо предходния месец в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,6%) и при напитките и тютюневите изделия (с 0,5%), докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали се наблюдава увеличение с 2,2 на сто.

На годишна база растежът при търговията на дребно през март се забавя до 1,1% от 4,3% през февруари.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички