НСИ: Бизнес климатът се подобрява


НСИ: Бизнес климатът се подобрява
Снимка: iStock/Guliver

2479

Бизнес климатът в България се подобрява през май, но цените за производство също се увеличават, сочат данните на НСИ.

Според заключенията на института, основната причина за по-добрия бизнес климат е развитието на строителството и търговията на дребно. Строителният индекс бележи 6,9 пункта растеж, като има прогнози за добро следващо тримесечие, но има и данни за все повече забавени плащания в сектора. Проблем е и липсата на работна ръка, както и несигурната икономическа среда.

При търговията на дребно индексът расте с 2,1 пункта. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче очакванията им са по-резервирани. Търговците на дребно не предвиждат промяна на продажните цени през следващите три месеца.

При промишлеността няма почти никаква промяна, но прогнозите на сектора за следващото тримесечие и за следващата половин година са за благоприятно развитие. Относно продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца. Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в сектора, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, като през май се наблюдава намаление на негативното им влияние.

Интересен е развоят при сектора за услуги - там има понижение на индекса от 2,2 пункта. Все пак има прогнози през следващите три месеца нещата да се подобряват.

Цени за производство

Поскъпването тук на месечна база е 0,4%, като става въпрос за цените през април. Поскъпването през април е 4,3% в сравнение със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,9%, в преработващата промишленост - с 3,5%, и в добивната промишленост - с 3,4%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на облекло - с 0.5%. По-значителен спад е регистриран при производството на основни метали и при производството на химични продукти - по 1.3%.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички