Раздвижване в строителството, негативни тенденции в търговията на дребно


Раздвижване в строителството, негативни тенденции в търговията на дребно
Снимка: БГНЕС

6775

Без съществени изменения на бизнес климата у нас през януари - той се покачва с едва 0.6 пункта спрямо предходния месец. Това показват данни на НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” запазва приблизително равнището си от декември 2015 г., съобщиха от НСИ. Настоящата производствена активност се оценява като леко намалена, а и очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са по-умерени.

Средното натоварване на мощностите през януари се повишава с 2.7 пункта в сравнение с октомври 2015 г. и достига 75.2%, като предприятията съобщават и за излишък от мощности.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла. Относно продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Показателят „бизнес климат в строителството” се повишава с 3.0 пункта, което се дължи на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-благоприятни.

Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 5.3 месеца при 4.4 за октомври 2015 година. Същевременно по-оптимистични са и очакванията на стопанските ръководители относно новите поръчки през следващите шест месеца. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното му въздействие. На второ и трето място остават факторите „конкуренция в бранша“ и „финансови проблеми“.

По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно се влошава с 3.4 пункта спрямо предходния месец в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са по-резервирани.

През януари анкетата отчита засилване на негативното влияние на факторите „конкуренция в бранша” и „недостатъчно търсене”, които изместват на трето място затрудненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда.

Преобладаващите очаквания на търговците на дребно са продажните цени в отрасъла да останат без промяна през следващите три месеца.

През януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” нараства с 3.9 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-благоприятни са и мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги.

Най-сериозните затруднения за дейността в сектора на услугите продължават да бъдат „несигурната икономическа среда” и „конкуренцията в бранша”. Очакванията на мениджърите относно продажните цени са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички