Строители и търговци с негативни очаквания за бизнеса


Строители и търговци с негативни очаквания за бизнеса
Снимка: Thinkstock/Guliver

1427

През последния месец от годината общият показател на бизнес климата намалява с 1.1 пункта спрямо ноември. Причината са по-неблагоприятните мнения на стопанските ръководители в строителството и търговията на дребно, съобщиха от НСИ.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се повишава с 2.4 пункта в сравнение с ноември, което се дължи на леко подобрените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им относно производствената активност през следващите три месеца са благоприятни, което обаче не е съпроводено с намерение за допълнително наемане на персонал.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 58.4 и 28.1% от предприемачите. По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През декември съставният показател "бизнес климат в строителството" спада с 8.2 пункта поради по-песимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и финансовите проблеми, като през последния месец се регистрира намаление на негативното влияние на първия от тях. Относно продажните цени в строителството мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 4.6 пункта спрямо ноември, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-резервирани. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават основните пречки за развитието на дейността в отрасъла, като през декември се наблюдава засилване на неблагоприятното въздействие на първите два фактора.

Очакванията на търговците за продажните цени в отрасъла са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През декември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се увеличава с 2.4 пункта поради по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно се наблюдава известно подобрение и в очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца, което обаче няма да бъде съпроводено с допълнително наемане на персонал.

Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда, следван от конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени в сектора мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички