Свива се търговията с облекла и обувки


Свива се търговията с облекла и обувки
Снимка: iStock/Guliver

1626

През октомври 2015 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 0.1% в сравнение със септември 2015 година. На годишна база увеличението също не е впечатляващо - 1%. Това показват данни на НСИ.

Ръст спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 1.9%, а намаление е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%, и в добивната промишленост - с 12.3%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 16.9%, производството на тютюневи изделия - с 15.9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 13.3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 5.7%. Спад е регистриран при: обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5.2%, производството на мебели - с 4.5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 3.6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.3%.

Строителство

През десетия месец на годината индексът на продукцията в сектор „Строителство”, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни , е с 0.6% под равнището от предходния месец. В сравнение с октомври 2014 г. спадът е с 5,2 на сто.

Продукцията от сградното строителство намалява с 1.3%, докато при гражданското/инженерното строителство се наблюдава минимално увеличение с 0.1%. На годишна база намалението на строителната продукция през октомври 2015 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от отрицателния темп при сградното строителство, където намалението е 11.9%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано увeличение от 2.4%.

Търговия на дребно

През октомври 2015 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени нараства с 0.1% спрямо предходния месец, съобщиха още от НСИ. На годишна база обаче се отчита спад с 1,3%.

През месеца оборотът нараства спрямо предходния при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.6%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.7%. Намаление е регистрирано при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1.6%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.9%.

В сравнение с октомври 2014 г. увеличение има при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 3.7%) и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки (с 2.4%). По-значителен спад е регистриран в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6.7%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6.4%.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички