3Dеа пред Expert.bg: 3D принтирането е новата индустриална революция


3Dеа пред Expert.bg: 3D принтирането е новата индустриална революция
Снимка:

4456

Ако не се интерсувате от технологията на 3D принтирането, време ви е да започнете да го правите. Защото съвсем скоро, до няколко години, тя ще промени света. Чрез 3D принтери вече се създават органи, годни за трансплантации, части за къщи и коли, храна, дрехи и какво ли още не. Технологията е изключително нашумяла по целия свят и България не прави изключение. Expert.bg разпита представители на една от младите и успешни фирми за 3D принтиране у нас – 3Dea – за подробности около индустрията и бъдещето ѝ.

Разкажете ни малко повече за Вашата компания – кога е основана, как се роди идеята за нея и защо решихте да се занимавате именно с 3D принтиране.

Фирмата ни е създадена от половин година, а с 3D принтиране се занимаваме от около две години. Събра ни страстта към технологиите и дизайна и то по голяма случайност. Всичко започна от един принтиран ключодържател, което в последствие прерастна в 3Dея за фирма за развитие и популяризиране на 3D принтирането с цел подпомагане на много отрасли.

Тази технология е много модерна и нашумяла по света. Доколко е голям интересът към 3D бизнеса в България?

Както в развитите страни, така и в България 3D принт технологията набира скорост. В началото, когато стартирахме, бяхме буквално една шепа хора. През 2015 г. ситуацията с фирмите и частните лица е коренно различна. С времето все повече нараства интерсът от страна на потребители и производители.

На българския пазар вече има над 50 фирми, които се занимават с 3D принтиране. С какво се отличава Вашата?

3Д принтирането съществува вече от 40 год. Нямаме точна статистика колко са фирмите на българския пазар, но наистина можем да кажем, че се доближават до 50 на брой. Концепцията на нашата фирма е да предложим на клиентите си услугата 3D принтиране, концептуално разработване и изпълнение на проекти (като ползваме и други технологии - CNC фрези, лазерни машини, галванизиране и др.). Философията ни на работа е да предложим най-добрия подход при реализиране на проектите, така че да се изпълнят за възможно най-кратко време и се изработят на по-добра цена от конвенционалните технологии. Това ни накара да се спрем на слогана "Съживяваме 3dеите Ви.", който олицетворява подхода и работата ни.

Достъпна ли е 3D технологията за българските клиенти като цени?

В сравнение с традиционните методи за достигане на продукт до пазара е повече от достъпна. Като цена и време е в пъти по-евтина. 3D принтирането е изключително гъвкав и икономичен метод за прототипиране в много отрасли като архитектурата, медицината, производството и др.

Какви са най-честите поръчки, които получавате? А най-интересните неща, които сте принтирали?

Стандартни поръчки няма - всяка е различна и уникална, което прави работата ни интересна. Принтирали сме части за коли, части за различни машини, бижута, дори и сканиран модел от лицево челюстна хирургия. Може би най-интересният ни проект досега е обект, поръчан ни от дизайнерско студио. Той представлява нов продукт, който скоро ще се появи на българския пазар, но за съжаление не можем да споделим повече детайли.

Какви са основните предимства на 3D принтирането пред други технологии?

3D принтирането изключително много съкращава времето, необходимо за разработване на един продукт. От скица на предмет до физически обект са нужни буквално няколко часа. Това дава свобода за реализация на идеи, които нито една друга технология не предоставя. Човек може да твори по всяко време и на достъпни цени. Все по-голямото разнообразие на материали, допълнително разширява и ползите от технологията. Както обичаме да казваме в нашия офис: „Само въображението ни ни ограничава“.

Технологията е наистина революционна и вече има широко приложение в много индустрии. Впечатляващо е например, че така дори се изработват органи, които могат да се ползват при трансплантации. Смятате ли, че до няколко години тя ще е навлязла толкова дълбоко в живота ни, че няма да можем да си представим света без нея?

Вие можете ли да си представите света без компютри? Тези думи, които читателите ви виждат в момента, са написани на компютър. Самата концепция на технологията, е това от което светът има нужда. Машина, с която можете да направите почти всичко в домашни условия. Според нас бъдещето ще изглежда така: ако ви потрябва вилица сега отивате до магазина и си купувате, след време просто ще влизате в интернет, намирате най-точния за вас модел и си я принтирате.

Очакванията Ви за бъдещото развитие на сферата на 3D принтирането в България през 2015 г.? А по света?

Вярваме, че 3D принтирането може да промени българската икономика, както в момента ИТ секторът го прави. Може би 2015 няма да е повратна година за България, но какво ще стане през 2020? Що се отнася до света в момента се случва революция, създават се компании като Shapeways, Makerbot, Formlabs, които впечатляват с възможностите и растежа си. Следващата индустриална революция се случва сега и тя е революция на дигиталното производство.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички