80 млн. европейци никога не са използвали интернет


80 млн. европейци никога не са използвали интернет
Снимка: iStock/Guliver

2266

80 млн. европейци никога не са използвали интернет. Това заяви еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел по време на кръгла маса „Учители за дигитално образование“.

По думите ѝ само 40% от европейските граждани имат основни цифрови умения, което са 169 млн. европейци.

Еврокомисарят отчете стряскаща статистика, според която към момента на 1000 жени 24 завършват образование по цифрови технологии, а едва 6 правят кариера в тази област, предаде БГНЕС.

На събитието бе и министърът на образованието Красимир Вълчев, който заяви, че най-късно до следващата учебна година ще бъде изграден безплатен интернет в 1300 училища.

„Каквито и да са промените в образованието, колкото и да се променят професиите едно е сигурно – реформи без учителите не може“, категоричен е Вълчев. Пред специалисти и учители на дискусията, той заяви, че в срещите си с фирми и бизнес организации най-често се оплакват за недостига на кадри в компютърните специалности и иновациите.

Министърът обеща, че министерството работи и по подмяната на инфраструктурата в училищата. Старите дъски ще бъдат заменени поетапно с интерактивни, а класните стаи ще имат проектори.

Друг иновативен проект, който се очаква да тръгне от догодина е създаването на безплатна платформа за учениците, която да подпомага образователния процес. В тази връзка, учителите, които разработват помощни материали, ще получават допълнителни средства. С 25 млн. лева от 2019 година ще стартира и нов образователен проект по интереси.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички