Българска институция е сред жертвите на мащабната международна кибератака


Българска институция е сред жертвите на мащабната международна кибератака
Снимка: iStock/Guliver

2673

Българска институция е станала жертва на кибератаката, засегнала десетки държави по света. За случая вече са уведомени службите, работещи срещу престъпленията в интернет към МВР.

Информацията засега не е потвърдена от вътрешното ведомство. По случая вече работят ГДБОП и ДАНС, съобщи БНР. Все още не е ясно коя е институцията.

Глобалната кибератака от петък е взела повече от 200 000 жертви в над 150 държави, съобщи по-рано изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт.

"Никога не сме виждали нещо подобно", каза той пред британската телевизия ITV. Няма информация хакерската атака да е засегнала български институции "Последният брой е над 200 000 жертви в най-малко 150 държави. Много от тези жертви са фирми, включително големи корпорации, както и правителствени мрежи", посочи Уейнрайт.

Той предупреди, че има опасност напрежението да ескалира. По неговите думи все още не е ясно какво ще видят хората, когато в понеделник сутрин включат компютрите в офиса си.

"Ние провеждаме около 200 глобални операции срещу престъпленията в киберпространството всяка година, но това е наистина е невиждано. Този обхват е безпрецедентен“, посочи директорът на Европол.

Според него мотивите за нападението остават неизвестни, но очевидно са с криминален характер. Уейнрайт каза, че атаката е безразборна, бързо разпространяваща се и уникална, тъй като вирусът на един компютър може автоматично да се разпространи през цялата мрежа.

Той посочи, че няколко банки в Европа са били засегнати.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички