Дружеството „ИМЕНА.БГ“ ще регистрира интернет имената на кирилица „.бг“


Дружеството „ИМЕНА.БГ“ ще регистрира интернет имената на кирилица „.бг“
Снимка: Thinkstock/Guliver

5178

Дружеството „ИМЕНА.БГ“ беше одобрено от експертна комисия, създадена към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. По този начин организацията получава подкрепа от интернет общността в България за създаване и администриране на регистър на домейн от високо ниво на кирилица „.бг“, съобщиха от МТИТС.

По този повод, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски коментира: „Скоро можем да регистрираме и ползваме интернет имена изцяло на български език. Това е важна стъпка към запазване на родния ни език и културна идентичност в глобалното цифрово общуване“.

МТИТС обяви на 1 юли 2015 г. възможността за подаване на предложения. Кандидатите бяха двама - „Имена бг“ АД и сдружение Български домейн регистър.

След извършеното оценяване на постъпилите предложения, „ИМЕНА.БГ“ АД бе избрано, тъй като кандидатът в по-голяма степен удовлетворява изискванията, заложени в документа „Принципи и изисквания за регистрация на имена в интернет областта .бг (IDN ccTLD .бг)“.

Акционери в „Имена бг“ са: Българска библиотечно-информационна асоциация, „Регистър.БГ“ ООД, Сдружение за електронни комуникации, „Цифрови системи“ ООД, "Цифрови системи лимитид“ ООД и фондация „Глобални библиотеки“.

Подкрепата на правителството и на българската интернет общност е необходима за преминаването на кандидата към следващата стъпка от процеса – кандидатстване пред IANA (Службата за присвояване на имена и адреси в интернет).

Изборът на регистратор на интернет имената на национален език е финалната фаза на усилията ни България да има интернет имена на родната азбука.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички