Експерт: Бизнесът има плашеща нужда от IT кадри в сферата на сигурността


Експерт: Бизнесът има плашеща нужда от IT кадри в сферата на сигурността
Снимка: Pixabay

3249

Австралия, която е една от първите държави със стратегия за киберсигурност, не е претърпяла почти нито една успешна кибератака срещу собствената си инфраструктура, защото се залага на обучение и превенция на служителите, използващи IT ресурс. Докато тук, в ЕС и в частност България, това не се прави методично. Това заяви експертът по киберсигурност Спас Иванов пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Има някакви епизодични прояви, приета е една много хубава стратегия. Въпросът е какво следва от нея. В момента бизнесът има плашеща нужда от IT кадри в сферата на сигурността. Тя е много голяма, няма друг сектор, където тя да е по-остра“, добави той.

„Ситуацията (след безпрецедентната в световен мащаб хакерска атака чрез вируса WannaCry – бел.ред.) е овладяна дотолкова, доколкото вече е ясна причината и начините на противодействие. Всеки, който желае да противодейства на въпросната заплаха, може да го направи, при това с абсолютно безплатни инструменти“, каза гостът в студиото.

„Въпросът обаче е по-обхватен. Превенцията като цяло малко ни се губи, тъй като инструментите, с които бе постигната въпросната атака, са изтекли от американското разузнаване. Хора, въоръжени с тези инструменти, могат да закачат към тях каквото си поискат. По-скоро там трябва да бъде насочено вниманието – какво следва оттук нататък“, посочва експертът.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички